Sida 2 av 4

Postat: 2007-10-28 15:36
av Hyltran från Veglemyren
Hej på er!

Alv vin
Smak: Obeskrivligt gott, finns i alla smaker och färger, finns både som mousserade och stilla dryck.
Alkoholprocent: Ca 2- 20%.
Lagringstid: Från 30år till oändligheten.
Pris ?
Övrigt: Alvers vanligaste dryck. Finns i alla styrkor och effekter, beroende på vilken "frukt" man jäser vinet på så får den som drycker det olika former av rus. Man kan kanske bli kär, ärlig, få mörkersyn o.s.v.

Om man dricker vinet till fel mar rätt så kan det mycket väl vara dödligt? Kunskapen om vilket alv vin som man ska dricka till vilken maträtt och vilka alv viner man inte ska blanda är en hemlighet som alverna inte avslöjar.

Alverna i vårat/mitt Altor njuter av vin jäst på björksav, maskrosor, rönnbär, bålbär, lingon, hjortron, björnbär, urträdsblod, månskensbär, ormrosor, diamantjortron och andra gåvor som moder jord och naturens goda andar skänker dom som tack för deras beskydd.

Dessutom käns det som att alver är sofistikerade och dricker vin därför oxå.

Jag tror inte att någon alv brygger öl, eller gör sprit därför att då behövs spannmål, majs eller potatsi och dessa råvaror måste man hugga ner träd och plöja upp en åker för att odla, ingen alv gör väll sådana saker?

Eftersom alver sover mindre än människor så orkar de festa hela natten, enlgt de gamla sagorna. De är ju trots allt humanoida och alla mänskliga varelser måste väll få supa lite ibland? Även om de är skogens ädla och tappra väktare? :D

Postat: 2007-10-29 15:06
av birkebeineren
Alver och vin känns helt rätt!

Dödlig om dricks "fel", har du kopplat det till någon sorts alkemi?

Postat: 2007-11-01 22:06
av Hyltran från Veglemyren
Nja, jag tänkte på en sorts svampar som heter bläck skivlingar, om man äter den svampen och dricker alkohol till så är det farligt.

Men det var nog bara någonting jag hittade på.

Postat: 2009-08-06 22:50
av Mikael
Se här för besläktad tråd med en del drycker.
viewtopic.php?t=632

Annars också:
Saphynsk betöl - på Paratorna nedlåtande kallad 'sörpa'
Folkslag / Nation: Saphyna, Trakorien
Smak: Mycket gott öl
Lagringstid: endast några dagar behövs och är färskvara som inte exporteras

ALKIS: 0,5 (vet att detta är en regel men tidigare listor har redovisat värde så)
Vanlighet: På Saphyna mycket vanlig, besökare bjuds den såfort de stigit iland.
Pris: billig på Saphyna

Övrigt: Humle och korn är basen som kokas med svart betsirap och sedan bryggs det till öl. Ölet är så näringsrikt att ett stop kan likställas med en halv dagsranson färdkost.

Postat: 2009-08-07 01:55
av Jan Erik Söderman
Jösses. ALKIS? Dom där grejerna är ifrån Sinkadus är dom inte? Kommer fan inte ihåg hur det fungerade.

Postat: 2009-08-07 02:21
av Snibben
Mikael skrev: 'sörpa' - Saphynsk betöl


Inte att förväxla med kreatursfodret sörpa.

Postat: 2009-08-07 02:45
av Grisodlar'n
Mikael skrev:Se här för besläktad tråd med en del drycker.
viewtopic.php?t=632

Annars också:
'sörpa' - Saphynsk betöl
Folkslag / Nation: Saphyna, Trakorien
Smak: Mycket gott öl

Lagringstid: ?
ALKIS: ?
Vanlighet: På Saphyna mycket vanlig, besökare bjuds den såfort de stigit iland.
Pris: billig på Saphyna
annars ?
Övrigt: Humle och korn är basen som kokas med svart betsirap och sedan bryggs det till öl.

Förslag på frågetecknen?

Sörpa är ett osilat betöl som dricks av lägre samhällsklasser. Någonting säger mig att priset tilltalar mer än smaken, och att det inte är starkare än snålvattnet hos dem som dricker det. Det är bara en fungerande törstsläckare. Jag använde mig av ALKIS 0,5 i min gamla förteckning.

Postat: 2009-08-07 08:57
av birkebeineren
Lagringstid: Sällan länge :wink:

Förmodligen kan ett stop likställas med en halv dagsranson färdkost.

Postat: 2009-08-07 09:06
av leinder
birkebeineren skrev:Lagringstid: Sällan länge :wink:

Förmodligen kan ett stop likställas med en halv dagsranson färdkost.
Låter lite som i värmland :lol:

Postat: 2009-08-07 11:31
av Brior
Mikael skrev: Saphynsk betöl - 'sörpa'
Folkslag / Nation: Saphyna, Trakorien
Som kuriosa kan jag berätta att "sörpa" för mig som veterinär är uppslammad hästskit som slangas i magsjuka hästar. Tanken är att återställa den friska tarmfloran hos den sjuka hästen eftersom hästar liksom kor är beroende av en inre jäskammare för att kunna bryta ner gräsets cellulosa. Hos kor sker detta i våmmen men hos hästar nere i blindtarmen som är ca 2dm i diameter.

Ordet tycks stamma av "sörja" vilket nog passar in på det saphynska betölet. Jag föreställer mig det som mycket svart, mustigt och matigt som en soppa. Det är en färskvara som knappast kan exporteras.

Postat: 2009-08-07 13:34
av Mikael
Ja sörpa var väl den överlägsne paratornen Synestållths nedsättande namn på drycken.

Postat: 2009-08-07 13:41
av Mikael
Rhye Usgi - samt Junever Rhye, Miod Rhye
Folkslag / Nation: Magilre och Klomellien
Smak: Mycket ren och alkoholstark sprit med (förhoppningsvis) viss söt fatkaraktär
Lagringstid: bör lagras minst 6 år för att få sin klassiska fatkaraktär, men billigare sorter är sällan mer än 3-4 år.

ALKIS: ? (vet att detta är en regel men tidigare listor har redovisat värde så)
Vanlighet: medel
Pris: inte vardagsdricka och kan bli mycket dyr i de finaste varianterna
Övrigt: Förutom mer matnyttiga livsmedel som tillverkas på Magilres odlade majs så tillverkas också spritdrycken Rhye Usgi gjord på majsmäsk. Destilleringskonsten är av klomellerdvärgiskt ursprung och ger en hög alkoholprocent och mycket ren spritprodukt. Spriten lagras bäst på färska fat av den porösa drylolönnens trä alternativt på ekfat. Drylolönnen växer dock inte längre i Magilre och den magilliska eken är allt för hård för att vara särskilt användbar till rhye-fat. Därför måste fat importeras vilket fördyrar drycken. Det mesta Rhye man kan köpa är antingen lagrad på magillisk ek eller väldigt gamla tunnor som sedan länge förlorat sin förmåga att bidra till spritens smak, varför ibland honung, socker eller enbär blandas i dessa enklare rhye för smaks skull. Enbärs-rhye kallas ibland för Juniver eller Junever Rhye. Lite bättre rhye finns dock som visserligen inte har legat på färska fat, men som legat på återanvända jordiska mjödfat. Detta säljs i en mellanprisklass som Miod Rhye, ofta med försteg som "Gamle Bochenhofs...", "Anrike Menglofs...", "Kardbergens uråldriga dagg..." eller "Nordmans...". Fin Rhye Usgi är en förhållandevis dyr produkt som endast den förmögne har råd att nyttja. Riktigt exklusiva märken som Zan Ri Salongs Rhye hälls på karaffer av kraftig dvärgisk slipad kristall innan de säljs. Fin Rhye Usgi och en del Juniver går också på export.

Re: Dryck i Ereb

Postat: 2014-06-10 10:56
av Mikael
Från Slaktare Små: maltölen Kvintsörpa från Yttersjudatrakten i nordöstra Bralorge på Paratorna, Trakorien.

Re: Dryck i Ereb

Postat: 2018-10-08 17:18
av Fafnir
Jag jobbar ju numer extra på medeltidskrogen "Sjätte Tunnan" i gamla stan(Stockholm).
Bidrar en hel del till kunskaper om medeltida mat, samt om mjöd och öl.

Kanske dags att skriva lite nytt här... :P

Re: Dryck i Ereb

Postat: 2018-10-09 06:56
av birkebeineren
Låter spännande. Och gott! :)

Skriv gärna lite nytt här. Kanske även en artikel i wikin?