Droger

Övrigt om Ereb Altor
Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2513
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe » 2007-08-27 21:11

Ja titta bara på Gandalf och Bilbo i "Fellowshop of the rings". Först röker de på, och sen ser de båtar av röken...

Jerry
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 27
Blev medlem: 2007-04-28 14:38

Inlägg av Jerry » 2007-08-31 11:31

Spelknepe skrev:Ja titta bara på Gandalf och Bilbo i "Fellowshop of the rings". Först röker de på, och sen ser de båtar av röken...
Javisst! Drogvanor skiljer sig naturligtvis från samhälle till samhälle, men överlag är ju inte halvlingarna främmande för lite rekreativt knark. Även om drogerna oftast håller sig till uppiggande eller sömnfrämjande téer, eller öl och vin i glada vänners lag, finns ju berättelser om kluriga trädgårdsmästare som röker lite allt möjligt i sina pipor. Öppet missbruk är ovanligt i små slutna halvlingsamhällen, där sociala problem ofta sopas under mattan. Man förväntas vara en förnöjd och fryntlig halvling, och sådana som inte faller in i det ledet brukar sällan konfronteras med mer än försiktiga uppmaningar från vänner och nära släktingar. Halvlingar är som regel också bra på att smussla och smyga med alkoholism och drömsyltmissbruk.

Om problemen väl kommer i dagen brukar ryktesspridning och social utfrysning följa. De som väl blivit utfrysna finner oftast ensamheten så tryckande att de antingen drivs längre in i missbruket, eller söker sig in till någon av människornas större städer och försöker sig på lyckan där. Ibland uppmanas till och med den olycklige att flytta från samhället av dennes egna släktingar, för att inte "dra skämsel och illprat" över släkten. När flytten är verkställd pratar man som regel inte mer om saken i byn och den bortdrivnes existens och minne förtigs.

I människostäder där halvlingar finns som en etnisk minoritet har en missbrukande nykomling ofta en ny chans. Halvlingarna där är ofta en mer realistiskt hårdhudad och sammansvetsad sort. Om ingen stark halvlingminoritet finns som socialt skyddsnät brukar dock nykomlingar snabbt fångas upp i tyngre missbruk och kriminalitet (särskilt inbrott och utpressning).

Ett exempel på halvlingsdroger som ligger i gränslandet mellan tabu och social acceptans är den så kallade drömsylten, oftast gjord på omogen mullmonfrukt och midnattsviol. Vid särskilt besök eller ensam leda plockas en liten kruka eller lerburk ur gömsle och ställs på bord, tillsammans med teskedar, bägare och en karaff vatten. En ytterligt liten tesked av den gredelina sylten inmundigas och låts under tystnad smälta på tungan. När den intensiva sötman förklingat friskas gommen med vatten. En sked ger mysig blick och bredan flin. Två skedar ger välhagliga dagdrömmar. Tre ger ljuva syner, fyra ger sömn fylld av uppfyllda önskedrömmar. Fem skedar eller mer är förknippat med livsfara. Drogen bör intas långsamt, den som inte låter drömsylten smälta ordentligt på tungan kan drabbas av samma effekter som ovan, med skillnaden att syner och drömmar kan bli antingen absurda eller skrämmande. Biverkningar vid långvarigt bruk är slöhet, sömnsvårigheter, depression och hål i tänderna.

Mikael
Admin
Inlägg: 5072
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2007-08-31 11:49

Strålande, borde finnas med i HLM artikeln.

Liksom kvicksaltet i Dvärgar.

Användarvisningsbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2513
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe » 2007-08-31 12:11

Ville skulle börjat spalta upp våra droger nu... kan bli en intressant sammansättning.

Jerry
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 27
Blev medlem: 2007-04-28 14:38

Inlägg av Jerry » 2007-08-31 14:20

Kul att ni gillar! :) Om så önskas, kan jag klippåklistra vad jag skrivit till respektive tråd så att de kommer till områdesansvariges kännedom.

Tills dess kan man ju spåna lite kring alvernas drogbruk. Lite svårt att generalisera här, eftersom de skiljer sig så mycket sinsemellan kulturellt.


Generellt kan kanske sägas att droger och gifter har mindre skadlig verkan på alver ju närmare den står Tevatenus skapade förlaga. Den för människor ytterst giftiga pilbladsblomman tycks inte ha ringa eller ingen verkan på en alv, medan ett avkok på densamma kan ha större verkan. Ett alkemiskt framställt gift kan dock ha nästan samma verkningsgrad som på människor. Av någon anledning tycks detta inte gälla svartros, vilken snarast tycks särdeles giftig för alver. Självutnämnda alvkännare har framlagt teorier om att den svarta rosen är av utomaltoriskt ursprung, och därför inte en del av Tevatenu.

Landorialver
Landoris alver suckar uppgivet åt de andra folkens benägenhet att göra åverkan på sin egen skapelse med droger. De vet genom sin långa tillvaro i Tevatenus famn vilka växter som är avsedda att användas på vilket vis, och ser det som ett stort tabu att bruka ört och saft till simpelt nöje. Däremot finns särskilda växtsubstanser som fyller rituella och meditativa funktioner i deras samhälle, som exempelvis Tevatenus vita gåva vars pollen blåses ut till ett koncentrationshöjande moln innan meditation. Dt närmaste ett droggissel som Landorialverna kommer är den meditativa sorgesong för Tevatenu som ofta leder till ytterligare sorg i en nedåtgående spiral som kan sluta i att den sörjande lägger sig att dö av sorg.

Goianas alver
De jämförelsevis lätthjärtade Goiana-alverna har genom sina kontakter med människorna introducerats till diverse substanser, men har hittills inte sett mycket mening med dem annat än som medicin. De småler åt människornas framhållande av vinets smak och förtjänster, påpekande att ojäst druvsaft är både smakligare och mer hälsosamt.

Kardalverna
När det råder kärva tider måste kärva medel nyttjas, vilket Kardskogarnas alver är mer än medvetna om. Stridsdroger och gifter nyttjas försiktigt men utan moraliska betänkligheter. Tvärtom anser man att man på detta sätt har Tevatenu vid sin sida i kamp eller beskydd. Rekreativt drogande fnyses åt, men man har mellanåt kostat på sig att sälja örtdroger till stammar som ansetts utgöra ett hot, och som ett sätt att få resurser.

Mikael
Admin
Inlägg: 5072
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael » 2007-08-31 14:30

Fin fint! :D

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-12-06 19:31

Någon som kan lista alla de droger som finns i Expert, Gigant samt de EA-moduler där droger beskrivs (minns Torshem, Krilloan och Monturerna) :?:

Användarvisningsbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2053
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir » 2009-12-06 23:46

Fanns dom inte med i de utrustningslistor som Grisodlarn och Alendor presenterade?
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------

Användarvisningsbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1413
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Inlägg av Grisodlar'n » 2009-12-07 04:28

birkebeineren skrev:Någon som kan lista alla de droger som finns i Expert, Gigant samt de EA-moduler där droger beskrivs (minns Torshem, Krilloan och Monturerna) :?:
Har laddat upp en del av min nya utrustningslista där örter och växter ingår:

http://www.speedyshare.com/files/196625 ... __xter.pdf

Listan består så vitt jag kommer ihåg endast av officiellt material i bokstavsordning, och är väl med största sannolikhet komplett. Jerome Monardes får väl risa min rygg med nässlor om jag missat någon obskyr ranka. :lol:

Användarvisningsbild
gtjorgo
Barbisk Hövding
Inlägg: 1061
Blev medlem: 2008-05-24 12:54
Ort: stockholm

Inlägg av gtjorgo » 2009-12-07 17:14

Vackert!

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2009-12-07 20:28

Hade glömt bort din utrustningslisa Grisodlarn, snygg och riktigt nostalgiskt att skåda är den också! :)

Någon som vill plocka ut drogerna och föra in dem i wikin?

Användarvisningsbild
Sopodlare
Erebosisk Köpman
Inlägg: 382
Blev medlem: 2007-06-13 20:39
Ort: Kallhäll, Järfälla, Stockholm

Inlägg av Sopodlare » 2009-12-18 11:30

För att återknyta till början av tråden: Lugn och ro

I mitt Ereb brygger magikerna ett te som låter dem återhämta sig fortare, de blir lugna, kommer in i "the zone" (speltekniskt återhämtar man psy dubbelt så fort). Den klassas som milt beroendeframkallande, och de flesta brygger sig bara en kopp då de är riktigt uttröttade (en magiker som håller på med en riktigt jobbig ritual, en helare som frenetiskt försöker rädda alla skadade vid ett broras). Eftersom det är en PSYKISKT beroendeframkallande drog, slår den dock hårt mot ickemagiker, och andra lägre begåvade.

I mitt ereb blev Kondottiär Gabriel efterhand MYCKET beroende, med aggressivitet och våld som följd.

Alltså, droger, och andra speciella metoder ser jag gärna som utbredda. Armén som skall marschera fort som tusan över landet för att undsätta en stad har harmonister med sig som spelar uppiggande melodier på sina trummor och flöjter, tar kanske lite uppiggande droger och flyger fram.

I staden som är belägrad tar både helarna och de försvarande magikerna stora mängder Lugn och Ro för att stressa av och låta sinnet återhämta sig. Bågskyttarna använder någon typ av Aloe Vera liknande växt för att läka de händer som slitits ut av bågsträngens oupphörliga rivande.

Osv
A fat man brings a cushion wherever he goes

carlaronsson
Jordakisk Bärsärk
Inlägg: 35
Blev medlem: 2011-07-26 14:46

Opiumkällare, drogande Mentalsiter och Illusionister

Inlägg av carlaronsson » 2011-08-17 16:58

Opiumkällare bör finnas kring kopparhavet. En underbar miljö att ha med i ett spel.

Opium kan ju också ge upphov till Opiumkrig.

Någonstans i Ereb-boken eller Krilloan nämns Rhabdo Rahna "Giftgrodans andedräkt". Har ngt att göra med väder som tillåter skepp från Golwyndas sötvattenhav att nå kopparhavet ca var sjunde år som översvämmas av droger.

I Magiboxen nämns att Mentalisterna exprimenterar mycket med droger för att skärpa sinnena och utforska kroppens gränser.

Rimligen nyttjar Illusionister hallucinogener.

Slutligen en regelfråga:

Omfattas rena rekreationella droger utan effekter som de i DoD, bok II, av drogkunskap?

Behöver man om man är en droghandlare/langare Drogkunskap som färdighet.

Jag tycker inte det, droghandel bör kunna skötas med Värdera och Köpslå.
Ignatius Loyoda - Dalkisk Inkvisitor

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren » 2012-04-15 08:24

Redigerat texten till gifter Svartblod: http://www.erebaltor.se/wiki/index.php?title=Svartblod

Till själva receptet kan kanske en mall göras? Svårt också att undvika regler, alternativt beskrivs bara effekt och ingredienser?

birkebeineren
Admin
Inlägg: 7011
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Droger

Inlägg av birkebeineren » 2017-12-01 10:56

Alla droger från källorna finns nu samlade i wikin med en kort beskrivning:

http://erebaltor.se/wiki/index.php?title=Droger

Tror jag fått med alla...

Skriv svar