Rollspelsmotstånd?

Tala, klottra, viska, konspirera...
Post Reply
Lillen
Berendisk Vintrampare
Posts: 57
Joined: 2010-05-27 20:12

Rollspelsmotstånd?

Post by Lillen »

Hej,

Måste ventilera lite känner jag och det här känns som en lämplig plats. Samt att det vore intressant att höra om andra stött på problemet.

Jag spelar DoD med mina barn, min dotter som är 9 och min son som är 7. Just nu spelar de Döda Skogen och de var nyligen i Marsklandet. Sen är det Svavelvinter! Alla fall, min son har talat rätt mycket om det på skolan om hur roligt det är att spela, min dotter har värvat en kompis som också varit med och spelat och de har till och med spelat utan mig ett par gånger. De älskar det helt enkelt.

Min son har lite problem i skolan, han har lite svårt med inlärningen av läsningen och är inte så förtjust i böcker och att läsa. Men Rollspelen älskar han så då övar och övar han sig så att han ska kunna läsa och skriva på sitt rollformulär. Men nu har den lärare som hjälper honom startat en kampanj mot rollspelen. Idag var inte första gången han kom hem ledsen över att hon var emot det. Men idag skickade hon med en hälsning att han bör sluta spela rollspel eftersom det är FARLIGT att spela rollspel och ingenting som barn bör ägna sig åt!

Känns som en flashback från tidigt 90-tal! Har ni andra stött på det här i modern tid eller med era egna barn? För mig känns det absurt, en hobby som innebär fantasi och språklig utveckling har jag svårt att se som ett problem. Jag kommer naturligtvis ignorera hennes påpekande men jag tycker det är fördjävligt att en person försöker trycka ner en 7 årings genuina glädje i att spela spel med sin pappa och syster!

Så känner ni igen det eller är det bara den här personen som lever i en svunnen tids vanföreställningar? Har ni några tips på hur man löser "problemet"?

Mvh Magnus
Inka
Jordakisk Bärsärk
Posts: 24
Joined: 2011-01-24 14:25
Contact:

Post by Inka »

Allt är farligt och inget är farligt, det beror helt på vad det jämförs med.

Om en person sitter och spelar rollspel för att slippa vara ute med kompisar som klottrar eller smygröker så är rollspel överlägset.

Om en person sitter och spelar rollspel och tappar kontakten med den riktiga världen, slutar träffar kompisar som är vettiga, slutar vistas utomhus osv så är rollspel ett dåligt alternativ.

Jag och mina bröder spelade rollspel och här är en lista som jag tror de ställer upp på:

* Rollspel är som att läsa böcker jämfört med att konsumera färdigtuggad TV, dvs man tänker själv, skapar själv, dvs supernyttigt.

* Rollspel är allmänbildande, hur många kan saker om heraldik och andra udda men intressanta kunskapsområden som knyter ihop historia med kulturer och religion osv?

* Uppmuntra även skapandet av spelvärlden, inte bara att du är SL och ungen säger "jag anfaller". Låt ungen vara med och rita kartor, hitta på religioner, rita städer och fylla varje hus med olika yrken och knasiga karaktärer. Just skapandet minns jag som minst lika kul och lärorikt som spelandet.

* Rollspel är övning i projektarbete, grupparbete osv. Alla ska bidra, alla får i tur och ordning prata inför grupp, agera och resonera.

* Rollspel är övning i empati, hur är den abstrakta situationen? Hur kommer fiende x agera? Vad kommer min rollperson göra? Vad kommer de andra inblandade göra osv.

* För min del är intresse a och o, det vill säga är man intresserad så fastnar det man sysslar med, man lär sig. Att försöka lära sig läsa utan intresse suger, det borde väl en lärare veta. Om rollspel är vägen till att öppna böcker och tolka krumelurer är det jättebra.

* Om de "fastnar" i rollspelsvärlden kan en effekt bli att de börjar läsa några av alla de engelska regelhäften som finns och vips har de lärt sig läsa och skriva engelska utan att tänka på det. Ändamålen helgar medlen här.

Om du bara får ungarna att förstå att de inte "bara" ska tänka orc och leka orc i skolan utan att var sak har sin tid så är allt bra. Om lärarna uppfattar att ungarna inte är mentalt tillgängliga utan borta i fantasivärlden alla vakna timmar förstår jag deras oro. Men det problemet har inte bara med rollspel att göra, det kan lika gärna handlar om smink eller skateboards.

Jag tror läraren klumpar in online MMO som kan vara vanebildande. Inget spel är värre än WoW där, WoW är farligt bra spel. Men nu pratar vi ju klassisk rollspel runt ett bord. Om de får lära sig att koncentrera sig på nuet och vad de ska göra i nuet blir blandningen bra.
Oden
Berendisk Vintrampare
Posts: 47
Joined: 2009-11-13 23:16

80-tal

Post by Oden »

Känner igen symptomen. Den utvecklas i nästan alla fall hos personer som aldrig varit i kontakt med rollspel och/eller läst
boken De övergivnas armé. http://sv.wikipedia.org/wiki/De_%C3%B6v ... _arm%C3%A9.

Vissa är rätt enkla att övertala med normal logik som att "det är en latare variant av skådespel/teater" medan andra är helt otroligt negativa och aldrig kommer att tycka annorlunda. De sistnämnda är oftast helt allergiska mot nya tankar och idéer.

Som exempel kommer jag ihåg min egen mors första fråga när jag och gänget skulle ned i källaren första gången och köra. "Ni kommer väl inte hålla på med knivar eller?". Det är ungefär den idén som sitter i min mors generation. Nu gick det att förklara för henne på ca fem minuter, men hennes mor (aka min mormor) ser fortfarande rollspel som en hjärnsjukdom som skapar våldtäktsmän och mördare, fast jag själv efter 20 års rollspelande inte visat några symptom och haft många långa diskussioner med henne. :shock:
User avatar
Rickard
Hynsolgisk Shaman
Posts: 477
Joined: 2007-02-06 00:42
Location: Malmö
Contact:

Post by Rickard »

Jag antar att du tagit upp detta med läraren. Hon ska inte säga hur du uppfostrar dina barn. Om du tagit upp det med henne och hon ignorerat dig, ta detta med rektorn för skolan och berätta om ditt barns reaktioner på lärarens kommentarer.

Jag har ingen erfarenhet av detta, men det är så jag skulle hantera det. Vid konfrontation skulle jag också efterfråga källor, för det där är antagligen någonting som läraren har läst. Utan källor har hon egentligen inget att komma med. Med källor har du något att besvara.
Ni har en spelvärld, men har ni ett regelsystem?
Matiné (läs reglerna)
Mikael
Admin
Posts: 5129
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Jag skulle begära ett samtal med läraren. Inled med att säga att du uppskattar hennes omtanke om din son och att ni båda naturligtvis vill hans bästa. Sedan skulle jag be henne konkretisera vad hon menar med farligt och vad hon känner till om rollspel. Förklara för henne var hon går fel och vad rollspel ger. Precis alla de fördelar och saker som sagts ovan och med tillägget att det utvecklar språket och leder till mer läsning. Flera av mina spelare skulle aldrig läst en bok om det inte var för att spelen gjorde dem nyfikna på mer. Personligen kanske jag kommer vänta med att introducera spelet för mina barn till 10-11 års åldern, men jag blir förbannad över att någon som tycks okunnig i ämnet talar om hur du ska göra. Vadå farligt, på vilket sätt? Lycka till!
Lillen
Berendisk Vintrampare
Posts: 57
Joined: 2010-05-27 20:12

Post by Lillen »

Hej,

Tack för era svar. Jag har tagit kontakt med skolan redan vid första incidenten. Jag jobbar själv som lärare så är van med skolkontakt. Som jag ser det har rollspel endast fördelar, om det inte går till överdrift. Vilket man knappast som heltidsarbetande förälder har tid att låta det leda till. :D

Mina barn har inga problem att skilja verklighet från fantasi. Rollspelen är något som de förstår är ett spel. Jag misstänker att det handlar om en person som blivit indoktrinerad under slutet av 80-talet, början på 90 talet när debatten var som värst. Läraren studerade till lärare under den tiden så det kanske kan vara ett arv från den epoken. Synd alla fall med tanke på all de positiva aspekterna som rollspel för med sig.

Mvh Magnus
Inka
Jordakisk Bärsärk
Posts: 24
Joined: 2011-01-24 14:25
Contact:

Post by Inka »

Be läraren skriva på ett lista som förbjuder VHS-video pga det ökända videovåldet! För att inte tala om en lista som förbjuder flugan Internet eftersom det bara är porr och gratis droger.

Försök även se det positiva, detta är en lärare som ännu orkar bry sig och har en åsikt, det kanske iallafall är bättre än någon som gett upp och skiter i vad ungarna sysslar med. Ett tack för att du bryr dig om mina barn kanske är konstruktivt i längden.
LoveFiction
Zorakisk Väpnare
Posts: 96
Joined: 2010-12-15 19:16
Location: Uppsala

Post by LoveFiction »

Utan källor är det även förtal och hets mot folkgrupp och åtalbart ^^

(ja, hett ämne för mig, och allt jag skriver ska tas med en nypa salt och mungiporna uppåt)


Alla ovan nämnda fördelar är givetvis bra att ta med i en diskussion,
och att i första hand nämna din uppskattning för hennes omtanke om barnen och framför allt att du förstår hennes ståndpunkt och vill veta mer om var hon får den ifrån.

Sedan kan du ju ta upp att flera stora, kända personer spelat rollspel (Robin Williams, Bill Gates, Petter, Vin Diezel, Marilyn Manson, G.W.Bush - okej, kanske utelämna de två sista... :twisted: ) - men hittills har inga belägg lagts fram på att rollspel -skapat- skadliga beteenden hos sunda, friska, väluppfostrade människor som inte redan varit mentalt sjuka.
Rollspel används ju redan i skolan för till exempel politisk debatt (för/mot något, sätt er in i vad eran delegation skulle säga och spela upp en scen).På min facebook-sida har jag beskrivit det på följande sätt:

I huvudsak sysslar jag mest med Rollspel.
En kort sammanfattning vad rollspel går ut på:
Gillar du att läsa / se på film?
och brukar du i så fall känna att de gör dåliga
val eller leva dig in i det som händer?

Det är lite vad det handlar om, att skapa en huvudperson i en berättelse och uppleva och skapa äventyr med sina vänner.
Visserligen utan bild och ljud annat än vad man kan åstadkomma med ord och fantasi.
Vilket är lite av utmaningen.
Givetvis är ämnet mycket större än så och jag pratar mycket mer än gärna om det. :D
Men framför allt är det en fråga om att ha roligt!Det övar taktiskt tänkande, aktivt handlande, lösa gåtor och logiska pussel och problem, socialt samspel och samarbete, tala inför grupp och allt annat som redan nämnts ovan och jag nu upprepar... >,<

Hoppas hon går att 'omvända', eller åtminstone neutralisera >;-]

Jag ska även leta rätt på en diskussionsartikel från tidningen Sinkadus, skicka ett e-mail till mig på elriclang@gmail.com så skickar jag den!
Lillen
Berendisk Vintrampare
Posts: 57
Joined: 2010-05-27 20:12

Post by Lillen »

Hej,

Tack för inläggen. Och extra tack för erbjudandet om Sinkadus artikeln men jag har den redan som tur är. Men stort tack för erbjudandet.

Läraren tycks ha lugnat ner sig nu alla fall. Får se när nästa anfall kommer.

Mvh Magnus
Post Reply