Mjöd

Tala, klottra, viska, konspirera...
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Mjöd

Inlägg av leinder »

Har experimenterat lite med mjödbryggning tidigare och undrar om någon här på forumet har bra recept att dela med er av?
Användarens profilbild
gtjorgo
Nidländsk Domare
Inlägg: 2440
Blev medlem: 2008-05-24 13:54
Ort: Östersund

Inlägg av gtjorgo »

Vi gjorde egen mjöd i sexan efter ett recept vi hittade i vår naturkunskapsbok....det var krångligt samt smakade ond-bråd-död...hoppas ni lyckas bättre :)
Jan Erik Söderman
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 730
Blev medlem: 2009-05-22 13:41
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Jan Erik Söderman »

Öh... Äpple? Honung? Malt? :P Visst är jag hjälpsam?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9042
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Alldrig gjort mjöd men posta gärna reseptet om du hittar något som blir bra! :)

Flyttade förövrigt inlägget från Arbetsbordet hit till Klotterplanket då det sorterar bättre här.
Senast redigerad av birkebeineren den 2009-07-23 11:34, redigerad totalt 1 gånger.
Användarens profilbild
leinder
Cerevalisk Drakryttare
Inlägg: 799
Blev medlem: 2008-03-12 19:39
Ort: Stockholm

Inlägg av leinder »

birkebeineren skrev:Alldrig gjort mjöd men posta gärna reseptet om du hittar något som blir bra! :)

Flyttade förövrigt inlägget från Arbetsbordet hit till Klotterplanket då det sorterar bättre här.
Det ska jag :) Ska bara hita en lokal honungsleverantör
Användarens profilbild
Adragoor
Mirelsk Ramkrigare
Inlägg: 1766
Blev medlem: 2007-03-12 20:26
Ort: Lund

Inlägg av Adragoor »

Lös så mycket honung som är möjligt i 25 liter fingervarmt vatten, tillsätt jäst (Typ vinjäst eller starkvinsjäst) och låt jäsa som vilket annan vin som helst. Tappa över i annat kärl när mjödet jäst färdigt och jästen sjunkit till botten efter ett par dagar. Låt sedan stå ett tag innan du tappar upp det på flaskor så att du är säker på att slipa jästsmak. (Man kan givetvis också använda klarningsmedel.) Min erfarenhet är att det är rätt svårt att misslyckas med mjöd, men det kan ju ta ett par försök innan det blir riktigt gott. Är du inte tillräckligt rik för 10-15 kg honung kan du givetvis ersätta en del av den med socker. Sen kan ju mjödet kryddas med valfri ört som faller en i smaken.
Squeack
Felicisk Råttfångare
Inlägg: 3
Blev medlem: 2010-06-02 08:48
Ort: Ljusdal

Inlägg av Squeack »

1 del honung och 9 delar vatten, låt det jäsa i ca 3 månader sen silas det genom humle.
There is time to Squeack!
Skriv svar