Mjöd
-
- Cerevalisk Drakryttare
- Inlägg: 730
- Blev medlem: 2009-05-22 13:41
- Ort: Stockholm
- Kontakt:
-
- Admin
- Inlägg: 9042
- Blev medlem: 2007-02-27 07:25
Alldrig gjort mjöd men posta gärna reseptet om du hittar något som blir bra!
Flyttade förövrigt inlägget från Arbetsbordet hit till Klotterplanket då det sorterar bättre här.
Flyttade förövrigt inlägget från Arbetsbordet hit till Klotterplanket då det sorterar bättre här.
Senast redigerad av birkebeineren den 2009-07-23 11:34, redigerad totalt 1 gånger.
Lös så mycket honung som är möjligt i 25 liter fingervarmt vatten, tillsätt jäst (Typ vinjäst eller starkvinsjäst) och låt jäsa som vilket annan vin som helst. Tappa över i annat kärl när mjödet jäst färdigt och jästen sjunkit till botten efter ett par dagar. Låt sedan stå ett tag innan du tappar upp det på flaskor så att du är säker på att slipa jästsmak. (Man kan givetvis också använda klarningsmedel.) Min erfarenhet är att det är rätt svårt att misslyckas med mjöd, men det kan ju ta ett par försök innan det blir riktigt gott. Är du inte tillräckligt rik för 10-15 kg honung kan du givetvis ersätta en del av den med socker. Sen kan ju mjödet kryddas med valfri ört som faller en i smaken.