Sida 1 av 1

Ateism

Postat: 2020-04-29 08:53
av skaraborgarn
I Ereb Altor där magi finns och en aoch annan gud verkar visa sig borde det väl knappast finnas ateister. Eller?

Re: Ateism

Postat: 2020-04-29 11:13
av Grisodlar'n
skaraborgarn skrev: 2020-04-29 08:53 I Ereb Altor där magi finns och en aoch annan gud verkar visa sig borde det väl knappast finnas ateister. Eller?
Jo, det tror jag. Ateism i dess rätta bemärkelse är ju bara átheos, (godless, without a god). Att man bara förkastar de eventuella gudar som finns.

Re: Ateism

Postat: 2020-04-29 18:19
av Mikael
skaraborgarn skrev: 2020-04-29 08:53 I Ereb Altor där magi finns och en aoch annan gud verkar visa sig borde det väl knappast finnas ateister. Eller?
Varför inte?

Re: Ateism

Postat: 2020-04-29 19:50
av skaraborgarn
En del magi är ju "gudomlig". Exempelvis benmagi.

Re: Ateism

Postat: 2020-04-30 15:43
av Mikael
skaraborgarn skrev: 2020-04-29 19:50 En del magi är ju "gudomlig". Exempelvis benmagi.
Jovisst kan säkert många ha svårt att skilja på gudagåvor, trolleri och magi. Fast för den stora majoriteten av Erebs befolkning kanske inte magi kopplas till gudarna. De flesta religionerna tycks inte ha någon större andel magiutövande som integrerad del. Det tycks inte finnas någon utbredd lärosats om att magi är gåvor eller förbannelser från gudarna. Magi ses kanske mer som en naturkraft - som the Force eller vetenskapliga Naturlagar (knäböj för det eviga E=MC2). Ibland anses magi ont ibland gott.

Fast naturligtvis är den helt dominerande delen av befolkningen i Ereb troende på det mesta som de uppfattar som verkligheten, gudar och älvor, men inte allt det berättas sagor om. Sfinxar kanske är trams men drakar alldeles verkliga för att man råkar bo i Cereval? Så, det finns säkert ateister även om de är ovanliga.

"Jag har aldrig sett något som tyder på att det finns några gudar. Inte heller enhörningar, drakar eller andra fantasifoster. Allt är människor som styr eller blir styrda, av andra människor eller av naturens krafter. Magi? Jo såklart, jag såg Arné den gamle rena bäcken med sin anemism, och som legosoldat i Krun minns jag brunrockarnas besvärjelser gjuta kraft och mod i mig. Önskar vi hade en brunrock här på vintrarna när trollen och kentaurerna drar runt byn."

Re: Ateism

Postat: 2020-04-30 22:13
av skaraborgarn
Tänker på Conan.
Han svär vid Crom men ber aldrig till honom.
Ateism i ereb altor borde kanske betyda att man inte åkllar elelr ber till gudar, inte att man tror att de finnes eller inte finns.

Re: Ateism

Postat: 2021-03-20 09:04
av Albrekt
En intressant lära jag hittade i wikin (och som man skulle kunna kalla ett embryo till ateism eller i alla fall rationalism) är Zenoismen. Den krunske filosofen Zeno verkar vara den förste (som vi känner till) i Altor som debatterade för en värld där gudar spelar en mindre aktiv roll, och människans (eller humanoidens) förnuft är det viktigaste.

Zeno trodde att världen styrdes av någon sorts övernaturlig kraft (så var alltså inte ateist), men verkar ha trott att denna makt var mer opersonlig och mindre direkt involverad/intresserad i Altors folks problem än hur man tänker sig de olika panteonernas gudar.

Vissa (rationalister) argumenterar att dessa tankar är vad som ledde till den rationalism som möjliggjorde det jorpagniska kejsardömets storhet. Dessa argument baseras i åsikten att jorernas elit i huvudsak var rationell och att deras dyrkan av de Gamla Gudarna var ett medel att hålla pöbeln nöjd och underhållen. Efter den Tredje Konfluxen har Erebs elit återgått till ett mer religiöst och mystiskt tänkande, men man kan ännu se den sekularism som zenoismen givit upphov till praktiseras i t.ex. Mandelordens vetenskapsfilosofi.

Vill man spela en RP som är välutbildad, men mer eller mindre anti-religiös, skulle jag föreslå att denne antingen känner till och citerar Zeno då och då, eller att hen är influerad av de lärde i Mandelorden.

Re: Ateism

Postat: 2021-03-22 09:13
av birkebeineren
Albrekt skrev: 2021-03-20 09:04 En intressant lära jag hittade i wikin (och som man skulle kunna kalla ett embryo till ateism eller i alla fall rationalism) är Zenoismen. Den krunske filosofen Zeno verkar vara den förste (som vi känner till) i Altor som debatterade för en värld där gudar spelar en mindre aktiv roll, och människans (eller humanoidens) förnuft är det viktigaste.

Zeno trodde att världen styrdes av någon sorts övernaturlig kraft (så var alltså inte ateist), men verkar ha trott att denna makt var mer opersonlig och mindre direkt involverad/intresserad i Altors folks problem än hur man tänker sig de olika panteonernas gudar.
Zenos lära kan nog tänkas ha funnits med i tankarna till den furgiske astronomen Dykos Barrha som beskrev vad senare tiders lärde kallat den Dykiska världsbilden och som ligger till grund för hur Altors universum ser ut enligt EA-Kampanj.
Albrekt skrev:Vissa (rationalister) argumenterar att dessa tankar är vad som ledde till den rationalism som möjliggjorde det jorpagniska kejsardömets storhet. Dessa argument baseras i åsikten att jorernas elit i huvudsak var rationell och att deras dyrkan av de Gamla Gudarna var ett medel att hålla pöbeln nöjd och underhållen. Efter den Tredje Konfluxen har Erebs elit återgått till ett mer religiöst och mystiskt tänkande, men man kan ännu se den sekularism som zenoismen givit upphov till praktiseras i t.ex. Mandelordens vetenskapsfilosofi.
Kan du inte utforma just de här orden som ett utlåtande från någon lämplig auktoritet ingame?
Albrekt skrev:Vill man spela en RP som är välutbildad, men mer eller mindre anti-religiös, skulle jag föreslå att denne antingen känner till och citerar Zeno då och då, eller att hen är influerad av de lärde i Mandelorden.
Utbildning och vurm för det gamla kejserliga har under 500-talet eO upplevt en renässans i särskilt Zorakin och att referera till Zenos lära kan nog passa mycket väl för välutbildade RP härifrån. Dock med särskida hänsyn tagna till Gyllene Boken och möjligtvis en betraktelse kring hur Odo själv kan tänkas ha sett på saken i fråga. Att öppet motsätta sig vad Lysande Vägen vet(!) är sanningen anses dock troligtvis inte som rätt etikett ens i för de mest sekulärt lagda mandeliterna.

Men Zenos tankar lär inte finnas i enbart länder där LV lägger vissa begränsningar på vad som kan sägas utan hela det kulturområde som det forna kejseliga jorpagniska imperiet omfattade kan vara hysa platser där filosofen står högt i kurs.

Re: Ateism

Postat: 2021-03-22 10:09
av skaraborgarn
Ateism i E A kanske betyder lite annat än vad det gör å Tellus?
Den som inte tror på gudar och religion gör det främst för att det finns så många gudar och religioner så man helt inte bryr sig, ungefär som en del personer inte bryr sig om politik på grund av att det finns för många partier, politiker och ideologier?

Re: Ateism

Postat: 2021-04-26 11:57
av leinder
Intressant post!

Svårt att det särskilt vanligt med ateism i en värld som EA.
Med allt från skapargudar, solgudar, förfäder, heliga träd o stenar, demonprinsar etc.

Men intressant frågeställning :)

Re: Ateism

Postat: 2021-04-26 16:51
av Wolfhart
Ateism kan funka som att man vet att det finns oerhört mäktiga varelser, men att detta inte är någon anledning att tro att de skulle vara meningen med livet eller ha någon särskild makt över ens efterliv. Drakar är oerhört mäktiga varelser men var rationellt tänkande individ inser att de i grunden bara är en jävligt stor ödla med extremt dålig andedräkt. Bara idioter skulle upphöja kräket till en gud!

Re: Ateism

Postat: 2021-04-26 18:28
av skaraborgarn
Ateisten verkar vara som Herman Hedning när han tjafsar med Skaparen.