Herz

Information om religionerna och dess utbredning
birkebeineren
Admin
Inlägg: 6985
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Re: Herz

Inlägg av birkebeineren » 2020-06-05 07:00

Har funderat lite och tänker att Herz sedan urminnes tider funnits i Tahuantin. Eller snarare, tahunatinerna har funnits hos Herz. Tahunatin är en mycket gammal kultur som (även om det inte fastställts exakt när) varit bosatt i Trimbusbergen söder om Aqusuili-Kartals Innanhav åtminstonde sedan slutet av Bronsets ålder. Här började exempelvis järn först användas i Akrogal innan kunskapen om denna nya metall fördes vidare österut till Kalsalsjön 1400 fO. När tahunatinerna kom (troligtvis från norr) fanns Herz redan här. Sedan har guden varit en del av tahunatinernas kultur. Inte som enarådande dyrkad gud utan som en av flera eller en av de äldsta eller ursprungliga gudarna. Kulten, eller kulterna, har tagit olik form till olika tider och växlat i betydelse. Ibland har något prästerskap haft stor makt, ibland har de nästan varit borta och kanske endast verkat i det dolda. Under 400-talet fO när Ärans väg utspelar sig och tahuantinska handlare stöttar Dakoth kan det tänkas att Herzkulten i Tahuantin sedan en tid varit svag men då var på väg att öka sin betydelse. Senare utvecklig i historien är en oskriven fråga och i avvaktan på den kan Herz få bida sin tid lite till. :wink:

Men hur är det med Yalak-folket och dagens av Tahuantin erövrade karkutaler, finns Herz hos dem?

Användarvisningsbild
Grisodlar'n
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1394
Blev medlem: 2007-11-09 01:15
Ort: Västerås

Re: Herz

Inlägg av Grisodlar'n » 2020-06-05 18:10

birkebeineren skrev:
2020-06-05 07:00
Men hur är det med Yalak-folket och dagens av Tahuantin erövrade karkutaler, finns Herz hos dem?
Yalakfolket och dess stammar har mer ett animistiskt synsätt, där naturen ses som besjälad. Huvudjägarna i Matajaloistammen har dock allierat sig med Dakoth, inte på grund av Herz eller Dakoth, utan på grund av en chans att driva bort karkutalerna från deras gamla jaktmarker. Samtliga stammar fruktar dock saltmarkerna och framförallt den dimsvepta kitteldal som omger Aqu Udukul (Dimgryte vatten). Yalakfolket kallar platsen Akhluibanti – De dödas land. Enligt deras tro är den dimtäckta trakten en portal mot de dödas jaktmarker. Både sjön och den omgivande kitteldalen betraktas med skräckblandad vördnad. Folk har försvunnit i trakterna sedan urminnes tider. Det är väldigt svårt att hitta någon stigfinnare bland urinvånarna som frivilligt visar vägen hit. Den vägvisare som mot all förmodan beger sig till området kommer att vända ryggen till och gå baklänges när denne närmar sig sjöns norra strand. Det sägs nämligen att levande som betraktar sjöns vattenspegel kan förhäxas, dömda att irra omkring i De dödas land för all evig tid.

Skräcken och tron att de döda vandrar omkring i bergsregionen har med stor sannolikhet viss koppling till dödsguden Herz och Mörkrets tempel som finns i bergsregionen (fast lite nordväst om Dimgryte vatten). Det kan till och med vara möjligt att Herz har vaknat upp ur sin slummer ett flertal gånger genom årtusendena. Kanske har de döda vandrat åter under något sådant tillfälle och gett upphov till Yalakfolkets sägner?

Skriv svar