Sida 1 av 105

Zorakin

Postat: 2007-01-26 22:47
av Spelknepe
Zorakin
Bild

Tidigare karta
Bild

Invånarantal: ca 250.000
Befolkning: människor 90%, ankor 5%, älvfolk 4%, halvlängsmän 1%
Huvudstad: Pendon (ca 7.500)
Statsöverhuvud: Valien VII Rättråde
Styrelseform: feodal monarki
Exportvaror: spannmål, järn, timmer, pälsverk
Importvaror: tyger, salt, ädelmetaller
Välstånd: normalt
Armé: mycket starkt riddarkavalleri, svag flotta, starka kyrkliga trupper.
Religion: Lysande Vägen
Övrigt: -

Zorakins länsindelning
Bild

Arbetskarta länsindelning: http://www.erebaltor.se/other/zorakin_a_arbetskarta.jpg

Arbetskarta platser: viewtopic.php?p=33915#p33915

Svarta Tornet

Postat: 2007-03-24 12:21
av Varganord
Ursäkta min okunnskap men vad är Svarta Tornet? Jag har bara sett att det nämnts i förbigående i svartfolksboken men utan någon närmare förklaring.

Postat: 2007-03-24 12:49
av Gunther
Där bor en häxmästare med okänd agenda. Han har horder med svartfolk som härjat i Goiana för 200 resp. 100 år sedan.

Kolla i Aidneboken.

Postat: 2007-03-29 20:05
av caffeineshaker
Som vanligt snygg karta Spelknepe, men jag saknar Zygosunds bro på kartan. Borde väl ligga i bukten nord-väst om fristaden om jag minns korrekt.

Postat: 2007-03-29 20:20
av Gunther
Ur Monster och Män i Ereb Altor, 14-501:
Zygosunds bro ligger öster om Zorakin, på vägen mellan Fristaden och det dvärgrike som ligger i Aidnebergen östra utlöpare. Den korsar en mindre flod som ringlar sig ned från bergen mot Dakkilobukten och ligger i gränslandet mellan kullar och berg.

Postat: 2007-03-29 20:22
av caffeineshaker
precis

Postat: 2007-05-11 11:50
av Fraxinus
Detta är ett inlägg som jag gjorde under fliken Stormakter men den kanske hör bättre hemma här.

Angående Zorakins och det feodala samhällets politiska dynamik så vill jag göra ett inlägg. För mig påminner Zorakin väldigt mycket om Frankrike och södra Tyskland. Det man ska komma ihåg med dessa länder/områden är att även om landsbygden var ett feodalt samhälle, åtminstone till att börja med, så var sällan hela landet det. Det fanns handelsförbundet Hansan som ofta hade större ekonomisk och militär makt än många länder. Ledarna i Hansan var sällan adliga, de var borgare.

Stadsluft gör en fri var ett begrepp redan tidigt i det feodala medeltida samhället. Kungamakten (och även framsynta feodala grevar och markiser) erkände handelns och städernas ekonomiska vikt , önskade ta del av den (skatter, avkastning av grödor etc) och gynnade den. En bortlupen träl kunde bli fri om han fick tillstånd att stanna i staden och hans förre "ägare" kunde inte säga ett dugg. Oftast hölls det ett förhör/rådslag med mannen eller kvinnan som flytt till staden. Adelsmannen kunde framlägga sin sak om att få tillbaka sin livegne. Men det var inte alltid de ville nedlåta sig eller riskera att orsaken bakom rymningen kom fram i öppen dager i sådana rådslag.

De flesta medelstora och större städer uppnådde sådan status redan under 1000-1100talet i Europa. Borgarklassen var således en snabbt växande icke-adlig fri gruppering människor med snabbt växande ekonomiska medel. Och de blev också alltmer högljudda i politiken.

Zorakin bör ha ett tätt handelsutbud med Kardien och Erebos. Detta bör också avspegla sig i politik och allianser. Erebos bör inspirera Zorakins borgarklass och lägre adelsklass.

Vad gäller handelsvaror kan möjlig ädelstenen Granat ingå i Zorakien med tanke på järnfyndigheterna (oupptäckta ådror), och med tanke på Zorakins skogar och fokuseringen på skepp i Erebaltor bör tjära vara en viktig handelsvara (Tjära var under lång tid en de tre viktigaste exportvarorna från Sverige)

När det gäller bönderna så var de i obygder inte så sällan friägande. Kungamakten gynnade ofta bondebefolkningen med något bidrag mot att de sökte sig till obrutna marker och började odla upp dem. Dessa bönder blev fria män. Enda kravet var att de betalade skatt till kungen.

I England så ses Magna Charta från år 1215 som det första steget mot en konstitutionell demokratisk monarki. Kungen är överhuvud och har vetorätt i flera frågor och högsta ansvar för statens krigsmakt och dess görande och låtande. Ett parlament bestånde svarar för den vardagliga rutinen i regerandet (handel, polis och domstolsväsende, skatteuppbörd, lagar, äganderätt etc). Utrikesärenden och krig beslutas nästan uteslutande av Kung och adel. Urspungligen var det bara de två högsta stånden, adel och präster som ingick, borgarna följde snart efter men det dröjde ett bra tag innan de fria bönderna fick något att säga till om. Man kan säga att Kungen fungerade som Ordförande med begränsad utslagsröst i inrikes och civilärende samt som VD för krigs- och utrikes ärenden.

En annan samhällförändrande faktor är stora krig (100-årskriget mellan England och Frankrike, den Ottomanska invasionen av sydöstra Europa, 30-åriga kriget och varför inte den Nidländska reningen av Erebaltor. Det som förändras är stor folkskaror flyttas runt människor från olika kulturer möts (både allierade och "fiender") samt att många människor dör givetvis. Man behöver nytt folk som fogdar, officerare, riddare. Folk adlas, folk "hittar" en massa pengar osv. Frankrike förändrades efter 100-års kriget. Det stod klart att riddare kan besegras av infanteri förutsatt att infanteriet hade rätt utrustning. Kungarna såg en chans att stärka sin makt på högadelns bekostnad. Infanteri var billigare än riddare så flera kungar skapar en yrkeskår med infanterister som ska bilda kärnan i de framtida arméerna. Ofta väldrillade soldater med bardisaner(pikar), svärd, liten sköld, armborst och hyggliga rustningar.

I Zorarkins fall skulle det kunna innebär kanske en kår på 3600-4800 soldater ( 2400-3600 infanterister och ca 600-1200 armborstskyttar). Dessutom kan en Zorakisk härskare inte vara utan ryttare. Säg 600-900 ryttare varav 400-600 reguljärt kavalleri och 200 tungt kavalleri (riddare). Detta för delat på 4-5 (kungligt kontrollerade) garnisonsorter.

Säg 1200 mindre erfarna soldater, 1200 erfarna soldater, 600 veteraner, 600-800 armborst, 600 - 800 kavallerister.

Detta leder mig för övrigt osökt in på att jag är av uppfattningen att Erebaltors länder är alltför glesbefolkade. I alla fall i högkulturerna.

Postat: 2007-05-12 20:19
av Akklokk
Fraxinus skrev:Detta leder mig för övrigt osökt in på att jag är av uppfattningen att Erebaltors länder är alltför glesbefolkade. I alla fall i högkulturerna.
Det finns ett tillägg i Sinkadus och Magilre om att landsbefolkningen (men ej den i städerna) skall tiodubblas, och det tycker jag är ett minumum för de flesta länder (ser gärna lite större städer också, iaf handelsmetropolerna...).

Postat: 2007-05-13 20:01
av Fraxinus
Jag fick samma info på en annan del av forumet och jag tycker också att det är ett minimum. Vissa av de viktigaste städerna borde möjligen också höjas med kanske x2.

Men som en annan person sade här i forumet så måste man också beakta utvecklingsgrad, högkulturområden och lågkulturområden, jordbruksregioner (fler individer), bergs- och skogsregioner (färre individer).

Postat: 2007-05-14 08:41
av Mikael
Gunther skrev:Ur Monster och Män i Ereb Altor, 14-501:
Zygosunds bro ligger öster om Zorakin, på vägen mellan Fristaden och det dvärgrike som ligger i Aidnebergen östra utlöpare. Den korsar en mindre flod som ringlar sig ned från bergen mot Dakkilobukten och ligger i gränslandet mellan kullar och berg.
I Svartfolk finns en karta som visar Fristadens närområde med berg och floder. Bör vara någon av de floderna som ringlar från bergen och dvärgriket.

Postat: 2007-07-27 00:33
av Regil
Länk till debatt som förts på Kardiens forum om feodalismen i Zorakin:
viewtopic.php?t=13&start=45

Angående storlek på städer så har jag alltid tänkt mig Pendon som lite av en metropol. Staden är trots allt huvudstad i Erebs mest folkrika land och innehar kontinentens främsta lärosäten. Jag tycker att befolkningen i Pendon borde vara omkring det tiodubbla, så att det inte blir en lite byhåla som alla andra städer.

Postat: 2007-07-27 07:22
av Fraxinus
Det har förts diskussioner tidigare om befolkningsstorleken på länderna och städerna. Bland annat under fliken Stormakter
Citat:
Detta leder mig för övrigt osökt in på att jag är av uppfattningen att Erebaltors länder är alltför glesbefolkade. I alla fall i högkulturerna.


Är det även med x10 regeln (att befolkningen som anges i EA-speledarboken skall multipliceras med 10) du tycker det? Jag är själv av den åsikten att befolkningssiffrorna skulle behöva en ordentlig genomgång även efter att de multiplicerats med 10 och jag är inte helt ensam om det. Diskussioner om detta har bla förts i denna tråd: viewtopic.php?p=3929#3929. Men det hela rinner bara ut i sanden... om du känner för det får du gärna för min del ta tag i och revidera erebs befolkningssiffror.

Postat: 2007-07-28 16:43
av birkebeineren
Någon som har några tankar rorande Fristaden?

Känns som om denna stad skulle kunna utvecklas till något mycket interessant; stad grundad av rymmlingar och brottslingar, byggd upp i nära samarbete med dvärgar (ser vi här ett av få exempel på dvärgisk arkitektur ovan jord?), mäktiga dalkiska handelshus som gör stora vinster som annars gärna kunnat gå till Zorakin...

Hur ser den ut nu efter den zorakiska erovringen 591 eO, och var denna erövring en med stod från kungen eller var den ett privat "initiativ" av hertig Salamora? Har handeln med dvärgarna helt och hållet flyttats till den nya staden Ereno som byggdes av dalkerna eller har vi nu två konkurerande stader?

Vad med Zygosunds bro?

Någon? :)

Postat: 2007-07-28 16:49
av Alendor
Jo den kan man nog göra mycke med. har ingen koll på hur mycke officielt material det finns om den, någon som har?

Kan ju va en sådandär stad som man kan konstruera flera versioner av så kan SL använda den han tycker är intressant?

Postat: 2007-07-28 17:53
av Alendor
Fundera på det här med invånarantal och även arme.

Om som nu Zorakin som har 250.000 invånare och 90% av dom är människor, dvs 225.000.
Det står att det har ett starkt riddarkavalleri och starka kyrkliga trupper.
Hur många av dessa invånare ingår i armen? När ja läser starka så antar jag att det är en yrkesarme? Hur många är dom?
Är det dom som vaktar landet i fredstid, dom som är utposterade lite varstans i landet?
Hur många är det ungefär i en garnison isf och var finns dom?

Detta kanske inte är helt nödvändig information men ja tycker den kan vara lite intressant och det ger ju lite funderingar på hur mycke invånera ett land kanske ska ha.

Edit: En liten formel.
Om ett land med 200.000 invånare går i krig, hur stor är armen?
Kanke 50% är männ, 100.000 st då.
Ja tänker mig att man ska va mellan 18-30år för att följa med armen, dvs 12%==12.000 man (om man nu blir 100år).
Av dessa måste ju en stor del iaf va hemma för att inte landet ska rasa samman, mat o allt va det kan va, försvar?
Det gör ju att det antadligen inte kan va så stora armeer, några 1000 man.

Nu är ja ju långt ifrån en exper och dessa siffror kanske är helt fel o lika så mitt tänkande =)