Kardien

Samlingsplats för alla länder och platser
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

birkebeineren skrev:Tackar för svar Regil! :)

Gardeskapten Riddar Helmfrid Echte av Kungsriddarna är således son av Hertig Riddar Holomece Holomece Echte av Haperike om jag förstår rätt?
Jupp!

fast jag betraktar egentligen det här som halvofficiellt, jag vill inte att någon skall begränsas av det jag har skrivit. Helmfrid och Kungen är officiella, resten kan man göra som man vill med.
Användarens profilbild
Rubicon
Ransardisk Gripryttare
Inlägg: 162
Blev medlem: 2010-06-05 18:28
Ort: Härnösand

Inlägg av Rubicon »

Halvdöd tråd, men, men......

Skulle vilje påpeke å påminne vördnasvärde mäster Regil om vad som sages uti boken Kopparhavets Kapare (förkortat KK..... hmm kaaaaaan misstolkas) skrijvet utaf herrerne Stenmark, Strandberg oc Sjöberg där desse hafver präntet att både karacken såfväl som galeonen voro kardiske påhitt oc därmed äfven hafva ett goder rykte såsom skeppsbyggere, men att kardierna främst voro kände som upptecksresende.

(KK s.31)

Vet inte om du har tagit någon hänsyn när du skrivit ner vad Kardierna sysslar med på havet.

På s.39 I EA kampanjbok, står det också om Sterborg och att den har en för liten hamn för att kontrollera handeln som passerar och att den staden ligger precis mitt i smeten av sjöhandeln.

Bra jobb dock, riktigt kul att läsa om ett av mina favoritländer. Hade en kampanj som spelledare en gång i tiden, vilken bara utspelade sig i Kardien. Titeln "Det Kardiska Inbördeskriget" säger nog en hel del om den :twisted:
-Vi kåt nik och Lill-Aron? Vilka fåniga namn!
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

jag har inte skrivit så mycket om kardiernas sjöfart. det som är nämnt är Nordmarkarna, samt tror jag något om skeppsvarv i Sterborg. Sedan så har Birkebeinern en idé om ett kartografiskt sällskap i Sterborg som det skall bli mycket intressant at få läsa mer om!
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

Folkmagi
Vid Akademin för elementaristernas skolning och andra magiakademier i Kardien utbildas magiker enligt konstens alla regler. De får lära sig magins trivium och qvadrivium, läsa Gannôfryn Järnekstavs samlade verk, lära sig tyda forntunga och dvärgarunor, de tvingas memorera alla magiska equninoxer som har inträffats och beräknats kommer att inträffa under de närmsta 1000 åren och de tillåts att ta in magiskt vetande när deras sinnen anses vara förberedda. När de är färdigutbildade kan de ikläda sig magikerns klassiska kappa, greppa sin stav, bege sig ut i världen och åtnjuta respekt, vördnad och en viss fruktan. En värld av äventyr, bildning och eventuellt rikedomar ligger öppen.

Dessa magiker är dock ganska sällsynta. Den vanligaste formen av magiutövare är betydligt mer jordnära och folklig. På varje person med sann magisk talang som får möjligheten att utveckla sin fulla potential går ett dussin viskarlar, trollpackor, stavkarlar, väderkännare, andeviskare och spåmän. Dessa har i jämförelse med en riktig magiker oftast begränsade talanger och en outvecklad magisk förmåga, men kan ändå utföra handlingar som ligger långt bortom det normala. Många utövare av folkmagi lever ett någorlunda vanligt liv i eller i enslutning till en by och använder sin förmåga till eget och det gemensammas bästa. Andra får dock tampas med omvärldens brist på förståelse och lever ett liv i avskiljdhet. Nedan följer en kort beskriving av några arketyper inom folkmagin.

Viskarlar - är den klassiske kloka gubben/gumman. Den typiske viskarlen är kvinna, bor i en stuga i närheten av byn och kallas dit för att bota barnafeber, hjälpa till vid förlossningar och stilla blod vid olyckor. Viskarlen arbetar med en blandning av dekokter, helande örter, våtvarma omslag och magiska ramsor. De mest kunniga viskarlarna omtalas kunna bota skallspräckarsoten. De minst kunniga är inte till mer hjälp än grannfrun.

Trollpacka - häxmagi ses inte som en rumsren form av magi och trollpackor håller sig därför utanför samhället eller arbetar i det fördolda för att undvika att bli anklagade för kätteri. Bland trollpackor finns många som är har stora magiska förmågor och som egentligen inte passar in i kategorin folkmagiker.

Väderkännare - den lite egne gubben i utkanten av byn som känner i högerbenet när det är storm på väg in, som på vårkanten VET att det kommer att bli en lång och torr sommar i år och som kan finna vatten med slagruta. Många viskarlar är också väderkännare. De som har en dragning åt kraftigare magisk talang kan också i någon utsträckning påverka vädret.

Stavkarl - En stavkarl är en magiker som har påbörjat en klassisk skolning till magiker hos en magister vid en magiskola eller för en annan trolkarl, men som aldrig slutförde sina studier eller befanns sakna tillräckligt stor talang. Stavkarlen försörjer sig genom att låta sina, ibland något begränsade, magiska förmågor stå till tjänst i de byar han passerar förbi. En stavkarl står ganska lågt i rang, men är å andra sidan respekterad och i viss mån fruktad för sina magiska förmågor. Få stavkarlar lyckas bli rika och många av dem är stort inte mer än kringstrykande tiggare som visar upp enkla trick mot en bit bröd och ett stop öl. Den klassiske stavkarlen är klädd i en gråsvart kappa med huva, lutar sig mot en väderbiten trästav översållad med runor och på ryggen bär han en ränsel med sina fåtaliga tillhörigheter.

Andeviskare - kan tala med spöken/de döda/andar och/eller liknade. Många andeviskare tycks lida av psykiska sjukdomar och har överlag svårt att skilja mellan det bara de ser och vad resten av världen uppfattar. Det är därför svårt att avgöra om den information en andeviskare ger är sann eller bara en produkt av ett förvirrat sinne, och också mellan de andeviskare som verkligen har en kontakt med de döda och de som bara är psykiskt sjuka. Många andeviskare har bränts på bål då de inte respekterat de döda.

Utver dessa arketyper så finns även männsikor som kan kommunicera med djur, spå framtiden, tala med tomtar och avläsa andra människors aura. Alla dessa ses med skepsis av riktiga magiker som sällan missar en chans att framhålla att det de representerar är sannt magiska kunande baserat på tusentals år av magisk utforskning och tradition och att det inte bör blandas ihop med den iofs existerande, men betydligt mindre precisa och svagare folkmagin.


Sommarlov. :D

Avaktar med wikifiering innan jag fått feedback.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Me like! :D

Men hör den hemma i Kardien eller i en mer generell Ereb info?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Kul att se dig här igen Regil, gillar texten! :)

Vad om denna sortering av "folkmagiker" gäller för de länder som i någonlunda likartat form har ärvt den joriska kulturen? Känns som att alla typer skulle vara gångbara för både etinstrogna och unggudadyrkare, samt fraschikelister, parbaganer och även andra. Skulle också passa med att den mer avancerade formen för magi i Ereb av många utövs i den joriska magitraditionen

Angående magi och Kardien så har landet förslagsvis en särställning bland Erebs klassiska skolmagiker, ett arv som går helt tillbaka till det joriska imperiets dagar då regionen (Aidna Ulterius - Bortersta Aidne) var ett inneställe för magikyndiga. Sen har ju alla hört talas om den store Ganôfryn Järnekstav som var från Kardien. Akademin för elementaristernas skolning är ett av västra Erebs mest kända magiakademier och skulle således bli ett centrum för magi i den joriska traditionen.

Kallas en kvinnlig Viskarl kanske för Viskona?
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Regil skrev:jag har inte skrivit så mycket om kardiernas sjöfart. det som är nämnt är Nordmarkarna, samt tror jag något om skeppsvarv i Sterborg. Sedan så har Birkebeinern en idé om ett kartografiskt sällskap i Sterborg som det skall bli mycket intressant at få läsa mer om!
Tänkte att Kardiens rykte som sjöfartsland mera tillhör historien och tiden före Maktskiftet 424 eO. De faltrakiska kungarna från förslagsvis tidigt 300-tal eO satsade på upptäcktsfärder och handel ute i Västerhavet och kring norra Ereb. Kartografiet i Sterborg etablerades som en slags spjutspets i denna verksamhet och de upptäckter och de kartor som under detta hundraår gjordes har ännu inte kunnat övergås. Kartografiet gjorde öppnandet av handelsvägen till Barbia 338 eO möjlig (se Barbias historia) och även upptäckten av ögruppen Monturerna 371 eO. När sen echterna tog över makten i Kardien förlorade kartograferna sitt kungliga stöd och både staden Sterborg och kardiernas betydelse på haven gick tillbaka.

Kartografiet i Sterborg gjorde även kartor över landområden: viewtopic.php?p=12926#12926
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

Folkmagi
Vid Akademin för elementaristernas skolning och andra magiakademier i Kardien utbildas magiker enligt den joriska magitraditionen. Utgående ifrån de joriska encyclopediernas kunskap får de får lära sig magins trivium och qvadrivium. De tvingas även läsa Gannôfryn Järnekstavs samlade verk, lära sig tyda forntunga och dvärgarunor, memorera alla magiska equninoxer som har inträffats och beräknats kommer att inträffa under de närmsta 1000 åren och de tillåts att ta in magiskt vetande när deras sinnen anses vara förberedda. När de är färdigutbildade kan de ikläda sig magikerns klassiska kappa, greppa sin stav, bege sig ut i världen och åtnjuta respekt, vördnad och en viss fruktan. En värld av äventyr, bildning och eventuellt rikedomar ligger öppen.

Dessa magiker är dock ganska sällsynta. Den vanligaste formen av magiutövare är betydligt mer jordnära och folklig. På varje person med sann magisk talang som får möjligheten att utveckla sin fulla potential går ett dussin viskarlar, trollpackor, stavkarlar, väderkännare, andeviskare och spåmän. Dessa har i jämförelse med en riktig magiker oftast begränsade talanger och en outvecklad magisk förmåga, men kan ändå utföra handlingar som ligger långt bortom det normala. Många utövare av folkmagi lever ett någorlunda vanligt liv i eller i enslutning till en by och använder sin förmåga till eget och det gemensammas bästa. Andra får dock tampas med omvärldens brist på förståelse och lever ett liv i avskiljdhet. Nedan följer en kort beskriving av några arketyper inom folkmagin.

Viskarl/Viskona - är den klassiske kloka gubben/gumman. Den typiske viskalen är en viskona som bor i en stuga i närheten av byn och kallas dit för att bota barnafeber, hjälpa till vid förlossningar och stilla blod vid olyckor. Viskonan arbetar med en blandning av dekokter, helande örter, våtvarma omslag och magiska ramsor. Att ha en kunnig viskona i grannskapet leder till en drastisk minskning av barna- och mödradödlighet och påtagligt ökad meddellivslängd. De mest kunniga viskonorna omtalas kunna bota skallspräckarsoten. De minst kunniga saknar helt magiska förmågor och är inte till mer hjälp än grannfrun.

Trollpacka - häxmagi ses inte som en rumsren form av magi och trollpackor håller sig därför utanför samhället eller arbetar i det fördolda för att undvika att bli anklagade för kätteri. Bland trollpackor finns många som är har stora magiska förmågor och som egentligen inte passar in i kategorin folkmagiker.

Väderkännare - den lite egne gubben i utkanten av byn som känner i högerbenet när det är storm på väg in, som på vårkanten VET att det kommer att bli en lång och torr sommar i år och som kan finna vatten med slagruta. Många viskarlar är också väderkännare. De som har en dragning åt kraftigare magisk talang kan också i någon utsträckning påverka vädret.

Stavkarl
- En stavkarl är en magiker som har påbörjat en klassisk skolning till magiker hos en magister vid en magiskola eller för en annan trolkarl, men som aldrig slutförde sina studier eller befanns sakna tillräckligt stor talang. Stavkarlen försörjer sig genom att låta sina, ibland något begränsade, magiska förmågor stå till tjänst i de byar han passerar förbi. En stavkarl står ganska lågt i rang, men är å andra sidan respekterad och i viss mån fruktad för sina magiska förmågor. Få stavkarlar lyckas bli rika och många av dem är stort inte mer än kringstrykande tiggare som visar upp enkla trick mot en bit bröd och ett stop öl. Den klassiske stavkarlen är klädd i en gråsvart kappa med huva, lutar sig mot en väderbiten trästav översållad med runor och på ryggen bär han en ränsel med sina fåtaliga tillhörigheter. Stavkarlar förekommer i många folksagor och ett återkommande tema är byn som tar hjälp av en stavkarl mot en överrenskommen betalning. När stavkarlen har slutfört sitt uppdrag blir dock byborna snåla och vägrar att ålägga betalningen, varpå de drabbas av stavkarlens gruvliga hämnd.

Andeviskare - kan tala med spöken/de döda/andar och/eller liknade. Många andeviskare tycks lida av psykiska sjukdomar och har överlag svårt att skilja mellan det bara de ser och vad resten av världen uppfattar. Det är därför svårt att avgöra om den information en andeviskare ger är sann eller bara en produkt av ett förvirrat sinne, och också mellan de andeviskare som verkligen har en kontakt med de döda och de som bara är psykiskt sjuka. Många andeviskare har bränts på bål då de inte respekterat de döda.

Utver dessa arketyper så finns även männsikor som kan kommunicera med djur, spå framtiden, tala med tomtar och avläsa andra människors aura. Alla dessa ses med skepsis av riktiga magiker (av den joriska traditionen) som sällan missar en chans att framhålla att det de representerar är sannt magiska kunande baserat på tusentals år av magisk utforskning och tradition och att det inte bör blandas ihop med den iofs existerande, men betydligt mindre precisa och svagare folkmagin.
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

birkebeineren skrev:Kul att se dig här igen Regil, gillar texten! :)

Vad om denna sortering av "folkmagiker" gäller för de länder som i någonlunda likartat form har ärvt den joriska kulturen? Känns som att alla typer skulle vara gångbara för både etinstrogna och unggudadyrkare, samt fraschikelister, parbaganer och även andra. Skulle också passa med att den mer avancerade formen för magi i Ereb av många utövs i den joriska magitraditionen

Angående magi och Kardien så har landet förslagsvis en särställning bland Erebs klassiska skolmagiker, ett arv som går helt tillbaka till det joriska imperiets dagar då regionen (Aidna Ulterius - Bortersta Aidne) var ett inneställe för magikyndiga. Sen har ju alla hört talas om den store Ganôfryn Järnekstav som var från Kardien. Akademin för elementaristernas skolning är ett av västra Erebs mest kända magiakademier och skulle således bli ett centrum för magi i den joriska traditionen.

Kallas en kvinnlig Viskarl kanske för Viskona?
Tycker att den här texten passar lika bra in i ett mer allmänt sammanhang. Jag postar den även i någon magitråd efter en lätt omformulering.

En kvinnlig viskarl kallas givetvis viskona, glömde att påpeka det när jag skrev texten. Korrigerat nu. :wink:

har saknat erebaltor.se, men varit för engagerad i mitt vardagliga tarv att jag inte hunnit med att skriva något (läst inlägg då och då). :(
Användarens profilbild
Fafnir
Vortiger
Inlägg: 2248
Blev medlem: 2007-02-09 12:19
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av Fafnir »

Tycker texten var mycket trevlig. Tumme upp för den :)
...Men vem skall föra våra runor, så väl, med den äran?
----------
Instagram: porkypete
----------
Fraxinus
Kardisk Bontisâl
Inlägg: 1634
Blev medlem: 2007-05-10 01:12
Ort: Stockholm

Inlägg av Fraxinus »

Mycket trevlig text! Välkommen tillbaka Regil. Du har varit saknad (säger jag som knappt skrivit något själv det senaste halvåret). Jag tycker texten kan appliceras på om inte hela Ereb så iallafall hela Aidne (Kardien och Zorakin) samt Jorpagna och Berendien?
Regil
Kardisk Kung
Inlägg: 1399
Blev medlem: 2007-04-16 14:25
Ort: Stockholm

Inlägg av Regil »

Wikifierat texten ovan, både i Kardien och under magi.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Regil skrev:Wikifierat texten ovan, både i Kardien och under magi.
Mange tummar upp!
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Någon som minns om det någonstans i denna tråds för närvarande 85 sidor skrivits något om Kardiens ankor respektive halvlängdsmän? :?
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Jag tror att det som beslutats om är det som framgår av hertigdömena på wikin, eller? Nog har det förekommit info om echternas inställning till "halvfolken" också men jag minns inte.
Skriv svar