Jorduashur

Samlingsplats för alla länder och platser
Post Reply
User avatar
Spelknepe
Admin
Posts: 2517
Joined: 2007-01-25 20:26
Location: Helsingborg
Contact:

Jorduashur

Post by Spelknepe »

Senaste karta
Image
Jorduashur

Tidigare karta
Image
Jorduashur

Halle av Clercon
Image
Halle

Invånarantal: ca 30.000
Befolkning: 50% människor, 7% dvärgar, 10% alver, 33% svart- och stenfolk
Huvudstad: Halle (ca 1.000)
Statsöverhuvud: Elfhelm Korp
Styrelseform: union av fyra jarladömen
Exportvaror: salt, bärnsten, metaller, dvärghantverk
Importvaror: lyxartiklar, tyger, "plundringsbyte"
Välstånd: fattigt
Armé: ingen. Ovanligt starkt folkuppbåd omfattar 30% av invånarna
Religion: dyrkan av Æsír, en gudafamilj
Övrigt: invånarna är kända för sina drakskepp
Last edited by Spelknepe on 2013-07-20 09:44, edited 5 times in total.
User avatar
Fafnir
Vortiger
Posts: 2066
Joined: 2007-02-09 12:19
Location: Stockholm
Contact:

Post by Fafnir »

Som Broder Ebodae påpekar (i en annan tråd) så tycks det finnas släktskap mellan Erebs språk trots attde stammar ur olika språkfamiljer.

En kort ordlista från Jordiska till Jori

Axor - Yxa
N´iordhuaxor- Lokala namnet på Nordyxan
Ni´fla - Kyla, is
Sutr´ - Värme, eld
Jote - Jätte
Jot´r - som ovan pluralis
Alf - Knytt, oknytt, halvmän etc
Niflalf - Frostalv
Ronsalf - Dvärg
v´turalf- Svartalf, Vätte
Sturhm - Svärd (eg jordiskt bredsvärd)
Saex- Kortsvärd, Dolk
V´tursaex- Kniv (redskap till skillnad från saex som är ett vapen)
Rons - Berg
V´tur - liten
Dalk - Natt, mörk, svart

Enligt broder Ebodae är det sannolikt:
Att ordet vätte härstammar från Jordiskans "liten"
Att jordiskans sammlingsbegrepp för halvmän gett det joriska namnet på alver.
Att orden yxa och axor är allt för snarlika för att vara en slump.

Vidare brukar jordukaerlarnas stridsteknink kallas för svärdsstorm. Om Sturhm och storm är beläktat låter vi vara osagt, men lämnar ämnet öppet för diskution bland de lärda.

Dessutom finnes i hans bok "Altoria Linguae in antiqua et hodierna" en redogörelse för hur denna nordliga nation fick sitt namn.

Den kardiske missionären Laurentius och hans följe hade under storm fullständigt tappat orienteringen och var hjälplöst vilse i ödemarkerna. När dom efter dagar utan mänsklig kontakt ramlade in i en grupp jourdakaerlar var det svårt att avgöra om dom var räddade eller förlorade. Infödingarna var synbart hedningar, täckta i pälsverk av ulv och björn och med ansiktena täckta av skräckinjagande hjälmar med ansiktskydd av järn eller läder. De var dessutom beväpnade med väldiga yxor som de avvaktande höll väl synliga och redo.

Oroligt sneglandes på yxorna trädde Laurentius fram och äskade:
"Hållen edra yxor i Etins namn! Vi bringar Hans ljus och vill er inget ont.
Förtäljen oss nu hvilka i äro och hvart vi hava hamnat...

Jourdakaerlarnas anförare förstod inget av den vida ström av vekt tal som rann ur utlänningens mun men såg mannens intresserade blick fästad mot hans yxa.

N`iordhuaxor, förklarade han.

Situationen har sammanfattats med uttrycket "Goddag yxskaft".


Den ovannämnda "svärdstormen" är en teknink som i grunden bygger på att med stormens frenesi outtröttligt med snabba slagserier och råstyrka driva moståndaren bakåt. Under en storm lämnas ingen tid till sköldar eller pareringar, utan svärdet fattas med två händer och svingas oupphörligen under rask avancering. Tekninken kräver naturligtvis bra råstyrka, mycket god kondition och en total avsaknad av självbevarelsedrift.Bärsärkaraseri och svärdsstorm går ofta hand i hand. Att beskåda en svärdsstorm är är ohyggligt och demoraliserande. Efter att stormen har slagit sig egenom de först infanterileden är det vanligt att panik utbryter.
User avatar
Excellentium
Zorakisk Väpnare
Posts: 89
Joined: 2007-08-05 03:01
Location: Åkersberga

Post by Excellentium »

Enligt Krigarens handbok har Jorduashur en "vapenskola" (tydligen den enda kända som lär ut tekniker med enhandsyxa). Stället heter Hauksheim och det ligger i jarldömet Sigsdal, i Tarkens krök. Skolan är inte särskild välkänd bortom nordbornas rike, men söner och döttrar till stormän i de norra delarna av Ereb söker sig hit. Grundaren heter Hauk och han är barbar. Han är tydligen också en mycket berömd äventyrare som varit i färd med kumpaner som (OBS: risk för gapskratt!) Ayesha, Jean-Claude, den fördömde och Hassim al Shugil. Det låter ju som ett sammansvetsat Ereb-gäng... :lol:
"That is not dead which can eternal lie and with strange aeons even death may die".

- Necronomicon by Abdul Alhazrad
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Ett fantasyinslag som definitivt skiljer landet från Skandinavien är att det finns en "koloni" minotaurer i skogarna.

(För att då knyta ihop med lite idéer som funnits i Folkslagstråden
viewtopic.php?t=61&postdays=0&postorder=asc&start=120
Några Minotaurer från Sanritra lämnade en tid efter sin skapares död ön för att bege sig till andra platser. En större grupp kom att hamna på Trakoriens nordligaste öar. Med dem kom också en del sanritranska präster som kopplade sin dyrkan av Tjurguden Otaur (stavning?) till Minotaurerna. En mindre koloni bildades och tjurdyrkan levde upp där. Så kom Marjuras invånare Kvurerna (stavning?) till dessa trakter i Trakorien. Med hem till Marjura följde Ett par minotaurer, tjurgudsdyrkan och det ärevördiga namnet Otaur/Ottar. Även till Jorduashur utvandrade det minotaurer...eller Kolonin i Trakorien krossades/gick senare under varvid några minotaurflyktingar tog sig till Jorduashur...eller både och. Lösa tankar.)
Last edited by Mikael on 2007-08-14 12:03, edited 3 times in total.
birkebeineren
Admin
Posts: 7038
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Dessa minotauriska tankar låter interessanta, men det förutsätter att kvurerna (som väl följde med på ryggen av jorddragaren sammans med crurerna från det vackra Yndar?) gjorde ett stopp på de trakoiska öarna när de färdades mot isödet i norr? Eller?

Minotaurerna i Jorduashur kan kanske också kopplas ihop med alverna som utvandrade från Sivoa på 1040-talet fO?
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

birkebeineren wrote:Dessa minotauriska tankar låter interessanta, men det förutsätter att kvurerna (som väl följde med på ryggen av jorddragaren sammans med crurerna från det vackra Yndar?) gjorde ett stopp på de trakoiska öarna när de färdades mot isödet i norr? Eller?

Minotaurerna i Jorduashur kan kanske också kopplas ihop med alverna som utvandrade från Sivoa på 1040-talet fO?
Crurerna kanske de hette innan Kvurerna. Jag menar i alla fall de som kom från Yndar och innan de frystes inne. Och dessa gjorde vissa besök i Trakorien innan the "big freeze", men från den plats Marjura har idag som jag uppfattat det. Kargomiterna har viss kulturell kopppling till dessa besök tror jag.

Förslaget med Sivoa kan också fungera antar jag då alverna i Kard väl kom från Sivoa?
birkebeineren
Admin
Posts: 7038
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Om du menade crurerna, och att dessa gjorde besök på de trakoriska öarna från Marjura i norr innan "vintern" lade sig, så är jag med.

För crurer och kvurer är väl två olika folk? De yndariska crurerna och deras neandertalliknande tjänarfolk kvurerna?

..kanske borde fråga mäster Brior själv om hur han tänkt sig det här? :?

Alverna i Kardskogen kom från Sivoa tror jag, efter Melukhas fall.
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Info från kronologin:
599 f.O. Staden Krau-ki som befolkades av nekromantiker flyttades av gudarna till ön Marjura där ett nytt rike, Cruri, grundades.
598 f.O. På Marjura förslavades snabbt infödingarna av de nyalända trollmännen från Yndar. Krau-Ki kom med tiden att kallas Kru-Hri och senare Cruri.
400 f.O. Crurerna byggde staden Esachrha (nuvarande Isakra) på Trinsmyra men kom genast i krig med milacker och rungler. De två kulturerna kom att blandas samman.
300 f.O. Cruri grundar livskraftiga kolonier på Chrachz och i Kargom på norra Palamux.
200 f.O. Marjura. Ön täcks av is och svavelvintern inleds som sägs skola vara i 800 år.
User avatar
Peter
Palinorisk dödsriddare
Posts: 1430
Joined: 2007-03-01 13:20
Location: Bryssel

Post by Peter »

Det görs väl inga direkta kopplingar till minotaurer bland Crurerna, även om tjuren som sådan är väldigt viktig. Det finns ju även andra tjurar i femte konfluxen, och jag misstänker att tjuren helt enkelt likt tuppen är en mäktig och populär arketyp med djup innebörd som dyker upp lite varstans. Minotaurerna, eller Bosjotnar som de kallas av jordkarlarna, kan alltså ha ett helt annat ursprung. Enl. monsterboken el. sinkadus är de ju en ganska klantig magikers skapelse. Även om det är ett så där halvfräckt koncept kan det ju hottas upp med att det handlade om att införa någon sorts celest oxprincip hos vanliga människor, el dyl.

Jordkarlarna kan ju även vara hejare på tjuroffer och offerspådom, enl typiskt klassiskt grekiskt manér. Kanske minotaurblod är extra lylligt att spå i...
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

Peter wrote:Det görs väl inga direkta kopplingar till minotaurer bland Crurerna, även om tjuren som sådan är väldigt viktig. Det finns ju även andra tjurar i femte konfluxen, och jag misstänker att tjuren helt enkelt likt tuppen är en mäktig och populär arketyp med djup innebörd som dyker upp lite varstans. Minotaurerna, eller Bosjotnar som de kallas av jordkarlarna, kan alltså ha ett helt annat ursprung. Enl. monsterboken el. sinkadus är de ju en ganska klantig magikers skapelse. Även om det är ett så där halvfräckt koncept kan det ju hottas upp med att det handlade om att införa någon sorts celest oxprincip hos vanliga människor, el dyl.

Jordkarlarna kan ju även vara hejare på tjuroffer och offerspådom, enl typiskt klassiskt grekiskt manér. Kanske minotaurblod är extra lylligt att spå i...
Såja, mer idéer!
Mikael
Admin
Posts: 5079
Joined: 2007-02-22 19:19

Post by Mikael »

User avatar
Spelknepe
Admin
Posts: 2517
Joined: 2007-01-25 20:26
Location: Helsingborg
Contact:

Post by Spelknepe »

Uppdaterad karta på första sidan.
birkebeineren
Admin
Posts: 7038
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Snygg sköld, kan vi få den rund? :D
User avatar
Spelknepe
Admin
Posts: 2517
Joined: 2007-01-25 20:26
Location: Helsingborg
Contact:

Post by Spelknepe »

birke: Japp! Fast jag är inte så bra på att rita. Skulle Anders, Adragoor eller Fafnir kunna teckna en Jorduashurisk sköld i stil med de andra sköldarna i Ereb?
birkebeineren
Admin
Posts: 7038
Joined: 2007-02-27 07:25

Post by birkebeineren »

Tycker den vi ser här var riktig tjusig så den borde kunna gå att använda även i runt förmat.

En fråga är dock om jordukaerlerna skulle använda sig av ett heraldisk vapen av denna typ?
Post Reply