Hynsolge

Samlingsplats för alla länder och platser
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

En tolkning av Hynsolges bovarier:
Bild
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 19:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS »

Tack och tack! :D

Då känns det som en bra början att åtminstone namnge de olika bovarerna, skissa på deras inbördes relation, samt komma på en förklaring till varför Mefimor IV förklarar krig mot Sirigon redan 606.
Och slutligen att klura ut hur man lyckas bli användare på wikin.

Edit: En utmärkt karta! Är det någon särskilt tanke bakom att bovariesätena åtminstone i norr ligger nära gränserna?
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Är det bara jag som inte ser vad det står... knappt... :?
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

SrednaS skrev:Tack och tack! :D

Då känns det som en bra början att åtminstone namnge de olika bovarerna, skissa på deras inbördes relation, samt komma på en förklaring till varför Mefimor IV förklarar krig mot Sirigon redan 606.
Och slutligen att klura ut hur man lyckas bli användare på wikin.

Edit: En utmärkt karta! Är det någon särskilt tanke bakom att bovariesätena åtminstone i norr ligger nära gränserna?
Du blir användare genom att ansöka till Wiki-gruppen! *pekar på "Användargruppar" där uppe bland knapparna. Ansök, så godkänner jag dig. Sen använder du samma inloggning som forumet. :)
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 19:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS »

Utmärkt, då har jag ansökt :)

När det gäller den hynsolgiska adeln så har jag en fråga. Finns det någon form av lågadel, eller är det kungen, de tolv bovarerna och deras familjer samt diverse (icke-adliga?) fogdar? Jag försöker nämligen klura ut hur adelns inhemska maktbas ska se ut och hur stor den ska vara.

Edit: Och sen har vi det faktum att Ereb Altors kampanjbok listar slavar som en av de "varor" som Hynsolge importerar.
Mikael
Admin
Inlägg: 5394
Blev medlem: 2007-02-22 19:19

Inlägg av Mikael »

Slavar var idiotiskt att ta med av EA då det tycks enbart avse Stjärnlärans behov av offer till Onaabys. Slavhandel verkar inte vara förbjudet i Hynsolge, men utöver som offer vad har de för syfte?
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 19:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS »

Mikael, tack för ditt välkomnande i den andra tråden! :D

Jo, slavarna är ett problem. I EA listas Hynsolge alltså som ett importcentrum för slavarna, tillsammans Felicien, Krun och Nidland. Om vi bortser från att slavar sedan knappt nämns i det övriga materialet om Hynsolge (vilket de inte gör, om jag minns rätt) så innebär alltså detta att landet fortsätter att importera slavar i stor skala mitt under ett pågående uppror som delat landet.

Å andra sidan så behöver lille Parikila käka en själ i veckan för att inte bli sjuk. Att han skulle döda en livegen per vecka känns lite osannolikt, eftersom han varit aktiv sedan cirka 430 e.O, och försvinnandet av 52 personer över en period om 180 år borde ha väckt viss uppmärksamhet.
Kan det ha varit så att Parikila kan ha förmått bovar Riikov (eller någon av hans förfäder) att dra igång något stort projekt som kräver en hel del slavar, och sedan har försörjt sig på dessa? Då kan upproret nu innebära att Parikila får problem, eftersom det blir omöjligt att få tag på slavar och ständigt svårare att komma över offer bland bondbefolkningen.

Och vad har Parikila gjort sedan han dödade sin mänsklige styvfar? Hur har Riikov och andra misslyckats med att förstå att Parikila inte är helt mänsklig? Eller ska släkten Riikov göras om till att vara en bärande del av Stjärnläran?

(En parentes: Äventyret Enhörningen och Drakormen utspelar sig 610 e.O, och Parikila ska vara född 426. Han påstås dock vara 196 år gammal i SLP-sektionen. Är det någon som kan få denna ekvation att gå ihop?)
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Det här har skrivits tidigare om adeln i Hynsolge och hur samhällssystemet är uppbygd. Här namnges också de olika bovarfamiljerna.
mikulur skrev:Landsfadern

Fingal Garrond var en ung krigare som under kriget mot svartfolken utmärkt sig som både en furiös krigare som en utmärkt strateg. Han fick en briljant ide om hur man skulle krossa orcharmen och han blev tiden allt mer populär och väl ansedd, dock med vissa undantag, och det skulle komma en tid då hans status skulle ligga honom mycket väl i fatet. Hans ide grundade sig på hur man skulle lyckas lura hela orchstyrkan i ett bakhåll samtidigt som man riktade en stöt mot Korumil och hans officerare. Fingal ledde själv attacken mot Korumil. med några bundsförvanter (bla Ogden Maurocs äldste son). Medan huvudstyrkan av den hynsolgiska truppen med stora förluster som följd lyckades med att besegra och nästintill tillintetgöra den väldiga svartfoksarmén. Äldre Mauroc och hans trogna tyckte efter detta att de hade störst rätt till tronen tack vare sitt hjältemod, förlusterna och sin historia i landet. Då det var och är den äldsta ätten med anor långt tillbaka i tiden. De övriga stridande föll dock in i bifallen om att göra den vältalige och naturliga ledaren Fingal till kung. Till stor förtret för äldsten Mauroc och hans bundsförvanter. Fingal äktade Maurocs dotter för att blidka och förena dessa något. Fingal var en ledare med naturlig fallenhet för att styra och organisera det splittrade landet. Landet var i stort helt skövlat efter svartfolkens härjningar och det tog mycket kraft och skickliga rävspel för att lyckas ena och bygga upp det nya Hynsolge. Fingal var dock rätt man på rätt plats och med hjälp av sina närmaste och mycket tack vare hans hjältestatus hos det enkla folket lyckades dessa kraftansträngningar med att skapa en ny era i Hynsolges historia. Fingal Gorrond blev sedemera upphöjd i närmast gudalika höjder och efter hans död utvecklades den kult kring honom till att han blev landets skyddshelgon med tillbedjare i alla led. Hans kult är dock störst bland de folket och de numer fåtaliga kungatrogna.

Hynsolge delades in i tolv län och fördelades bland de äldsta och mäktigaste ätterna och till de mest frammstående nobila kämparna i Orchkrigen.

Efter 124 eO fördelade sig dessa län som här nedan och har så förhållit sig allt sedan den tiden, med några få undantag.

•Hamellien, trakten kring slut-striden blev kronolän och den nya konungens egna marker. Den nya monarken Fingal Gorrond, Orchnackare kallad efter att ensam ha dräpt Gorull den väldige, orchkapten och Korumils livakt, blev landets härskare i den nyuppförda huvudstaden Orkovia.
•Sirigon är det län där ätten Mauroc huserat i flera århundraden. Fervidun är dess huvudort och är en magnefik stad byggd på ömse sidor av floden Widja. Ätten Mauroc är en stolt och hårdför släkt med i sitt tycke valida krav? på tronen.
•Brangoria. Ätten Riikov är en av Sirigons och Mauroc familjens främsta bundsförvanter.
•Mergilia, vars styrande ätt är familjen Guldstenck.
•Galdinor, ätten Wijke
•Baldor, ätten Olsé
•Ansorvia, ätten Stenklo, som nylligen efterträtt den störtade Bovaren Jernstaaf
•Jamarund, ätten Spiutspethz
•Kunhaga, styrande ätt är familjen Widor
•Metipov, ätten Merriod huserar här sedan den ursprungliga ätten Thoncov under olyckliga omständigheter helt förolyckades i det som senare kom att kallas för Orlangins Dödsbud.
•Varpodia, ätten Ladroc
•Pendor, ätten Gardac vars säte flyttats till Podun sedan den översvämmning som drabbade Gridevandafloden för ett antal år sedan
•Olakia, ätten Mercov flydde landet för Krun sedan oroligheterna i landet eskalerat de sista åren och numer råder här smärre anarki.

Genom åren har dessa ätters förhållande och band till varandra skiftat i sin karaktär. Många är de dispyter och schismer som skapat ont blod mellan några av familjerna men det är i de flesta fallen vanligare att lojaliteter och band har stärkts genom vänskap, diplomati, och framförallt giftermål. Anmärkningsvärt kan det tyckas vara att utav dessa ursprungliga länsherrar som förlänades av Fingal Gorrond 124 eO är det endast i två fall som inte ätten fortfarande är den styrande i länet. Men detta beror på att man familjerna ofta är stora och att det inte är nödgat att vara den framlidne länsherrens rakt nedstigande avkomling som sätter sig i herresätet.


Statsskicket

Kungen Fingal Gorrond utsåg tolv länsherrar eller Bovarier, dessa fungerar som autonoma härskare för sitt respektive landsområde. De har i det närmaste oinskränkt makt över sina undersåtar. Det innebär att de i mycket är helt enväldiga med svag kunglig inblandning i sina förehavanden. Kungens makt är starkt begränsad till hans eget län Hamellien och det inflytande han kan tänkas ha över sina länsherrar begränsar sig till att dels utnämna efterträdare i händelse en länsherrres ätt skulle ända. Något som endast skett vid ett tillfälle. Dels till att kalla in militära medel från sina länsherrar i händelse av ett eventuellt angrepp från en främmande makt.

Bovaren har under sig utsett ett tiotal Marechz. Dessa kan liknas vid en adlig markägare som är de som ser till att skatter drivs in och att lagarna efterföljs. De är Bovarens närmaste undersåtar och är till största delen hans släktingar, nära vänner eller belönade kämpar Bovaren anser sig utmärkt sig. Marechzen skall vid behov förse Bovaren med stridföra män. Denne har därför rätt att utse en duglig och lämplig man till Knezh. En Knezh är beriden stridsför krigare med vissa adliga förmåner, som att vara befriade från skatt, men räknas inte till det allra högsta nobila skiktet. En Knezh kan söka sold hos vilken länsherre eller markägare som den vill men är ofta trogen sin herre som utsett honom.
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 19:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS »

Stort tack, jag får helt enkelt gå igenom den här tråden och kopiera över det som står häri till ett separat dokument.
birkebeineren
Admin
Inlägg: 9016
Blev medlem: 2007-02-27 07:25

Inlägg av birkebeineren »

Länskartan är det länge sen jag gjorde och jag hittade den nu längre bak i tråden. Kommer inte åt originalet då det finns på en annan dator men namnen är de olika bovarierna.

Att bovarisäterna ligger nära gränserna tror jag beror på att de olika orginalkartorna från EA-boxen och Nidländska Reningen ser ut så, eller åtminstone ungefär då jag vill minnas att det är små skillnader och att jag därför gjorde en kompromiss med kladdkartan. Vissa av städerna är tänkta som mycket gamla, Sabarun grundat ovanpå en dvärgbosättning från 1600-talet fO och Thamborg som en jorisk gränsbefästning från 1000-talet fO. Varför gränser och bovarisäten ligger som de gör? Tja kanske för att de kontrollerar strategiska gränsövergångar i ett land med få vägar och broar (norra Hynsolge har svårforcerade floder tror jag det står i EA?).
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

SrednaS skrev:Mikael, tack för ditt välkomnande i den andra tråden! :D

Jo, slavarna är ett problem. I EA listas Hynsolge alltså som ett importcentrum för slavarna, tillsammans Felicien, Krun och Nidland. Om vi bortser från att slavar sedan knappt nämns i det övriga materialet om Hynsolge (vilket de inte gör, om jag minns rätt) så innebär alltså detta att landet fortsätter att importera slavar i stor skala mitt under ett pågående uppror som delat landet.
Kan importen av slavar ha något med Feliciens vilja att knyta band med Hynsolge för en eventuell framtida allians? Felicien förser Hynsolge med slavar/slavkrigare till inbördeskriget för att sätta landet i någon sorts tacksamhetsskuld?
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 19:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS »

Spelknepe: Det är definitivt en möjlighet, även om det också innebär vissa problem. Hur många slavar eller slavsoldater skulle Sirigon klara av att hantera utan att destabiliseras? Och är det möjligt att vidaretransportera dem till de andra rebelliska bovarierna?
Att kungen eller Nya Armén skulle acceptera slavar eller slavsoldater känns ganska långsökt så här på rak arm.
Sen är ju frågan hur öppet Felicierna vill stödja adelssidan, särskilt eftersom Kopparhavets Kapare antyder att rojalisterna är beredda att backa upp Felicien i kriget mot Berendien.
Och borde det inte finnas andra varor som vardera sidan utav inbördeskriget skulle ha större behov av? I rojalisternas fall är det väl främst vapen och i rebellernas fall är det väl framförallt legosoldater.

Det känns också som att Hynsolge i nuläget inte klarar av att stödja speciellt stora arméer då mycket utav landsbygden är ödelagd och fronten är så pass splittrad. Även om Ståhlkänga/Mauroc kan förse sina legoknekter med mat, borde han ha svårt att betala hur många som helst av dem så som situationen ser ut nu. Fervidun är visserligen Hynsolges enda riktiga hamnstad, men hur mycket import och export som kan ske under pågående uppror är en intressant fråga.
Användarens profilbild
Spelknepe
Admin
Inlägg: 2518
Blev medlem: 2007-01-25 20:26
Ort: Helsingborg
Kontakt:

Inlägg av Spelknepe »

Slavarna skulle kanske kunna användas till annat arbeta än krigföring? Eller så säger vi att det var ett tryckfel att Hynsolge importerar slavar! ;)
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 19:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS »

Spelknepe skrev:Slavarna skulle kanske kunna användas till annat arbeta än krigföring? Eller så säger vi att det var ett tryckfel att Hynsolge importerar slavar! ;)
Mmm, de bönder som kan fly till fria Hynsolge borde nog ha gjort det vid det här laget, och så är många av dem på gränsen till uppror. Därför kan det kanske vara vettigt att börja importera slavar för att ersätta dem (slavarna är kuvade och de kan vare sig språket eller området), och därmed underlätta övervakningen av jordbruksproduktionen.

Samtidigt öppnar det upp för kul möjligheter för rollspel och kampanjer om vi låter Felicien ha avstått från att välja sida än så länge. Tänk er följande: Rollpersonerna har heroiskt slagits för att Hynsolge ska få bli fritt och för att göra sig av med det adliga förtrycket. Då får de helt plötsligt i uppdrag att eskortera en diplomat till Felicien så att Hynsolge kan ingå ett förbund eller en allians med detta land befolkat av arroganta, förtryckande fjompar...

Edit: Jo, eller så kör vi på att det var ett tryckfel.
SrednaS
Zorakisk Väpnare
Inlägg: 90
Blev medlem: 2012-08-04 19:20
Ort: Göteborg

Inlägg av SrednaS »

Här har vi då en beskrivning av Gråborg som förhoppningsvis kommer falla alla i smaken. Den består dels av informationen som ligger uppe på wikin (vilket också är rödmarkerat här nedan), dels av information från EA, och dels av sånt som jag hittat på själv (med hjälp utav vad Birkebeineren sagt om staden här på forumet). Trevlig läsning!

Gråborg
Hynsolges enda(?) stad som förutom den kungliga huvudstaden Orkovia inte lyder under adeln. Belägen i länet Brangoria där den ursprungligen var länshuvudstad innan den 538 e.O. blev friköpt för 100 år. Gråborg styrs av ett stadsråd.

Gråborg är Hynsolges tredje stad både i termer av befolkningsantal och ekonomisk betydelse. Gråborg är också Hynsolges enda fria stad. Efter det avtal med släkten Riikov som garanterade Gråborg dess frihet har staden vuxit kraftigt. Dess befolkning har femdubblats och staden har blivit ett hantverkarcentrum. Gråborg följer kronbovariet Hamelliens lagar, vilka anses vara rättvisa. På grund av dess snabba expansion har Gråborg vuxit sig långt utanför de gamla stadsmurarna, och de nya stadsmurarna har ännu inte kommit att omfatta stadens södra sida. Därmed är allt förutom Gamla Gråborg särskilt sårbart för angrepp utifrån.

På grund av dess väl etablerade politiska frihet är Gråborg i stor utsträckning en stad i vilken sympatierna ligger hos kungamakten och Nya Armén. Ytterligare ett skäl till att man i staden har gjort detta politiska ställningstagande är oron över vad som kommer att hända när avtalet med familjen Riikov går ut om 28 år. Ett nytt avtal kommer troligtvis att kosta mer, mycket mer än 538 års avtal, särskilt eftersom invånarna inte har någon annan fri stad att söka sig till om Gråborg återgår till att styras av Riikov.

Eftersom stadens huvudnäring är hantverk, vilket produceras i en skala som överträffar efterfrågan i närområdet, är man i Gråborg också mycket angelägna om att upproret ska avslutas och bovarerna besegras. Såväl den inhemska som den utländska exporten har drabbats av det oroliga politiska läget, och Gråborg har lidit ekonomiskt som följd av detta. Särskilt silversmeden Mäster Guldorf, vars verksamhet är beroende av importen av silver, och läderhantverkaren Klack-Soeren, berömd för sina fotbeklädnader och sina leksaker, är angelägna om att upproret ska ta slut. Tillverkarna av lyxartiklar, som Guldorf och Klack-Soeren, ses som misstänkta av vissa stadsbor, då en av deras största målgrupper traditionellt sett har varit adeln.

I viss mån existerar det en spänning i Gråborg mellan fin- och grovhantverkarna, även om den hittills mest resulterat i en del bittra kommentarer och muttrade förolämpningar.

Gråborgs stadsvakt består av cirka femtio unga män från staden, och ett av den gamla fästningens torn har omvandlats till ett fängelse, som dock sällan används. En av anledningarna till att man valt att använda sig av Hamelliens lagar är nämligen att dessa i stor utsträckning är inriktade mot bötes- och arbetsstraff, snarare än fängelse- och kroppsstraff.
Skriv svar