Hur hade ni gjort?

Övriga diskussioner som rör regler
Post Reply
User avatar
Spelknepe
Admin
Posts: 2517
Joined: 2007-01-25 20:26
Location: Helsingborg
Contact:

Hur hade ni gjort?

Post by Spelknepe »

Låt oss säga att det skulle finnas ett Ereb Altor Rollspel, som såklart då ska knytas ihop med världen så mycket som möjligt.

...låt oss då ponera att vi ska göra en rollperson till detta spel, till denna värld - med en myriad av kulturer, folkslag och allt vad det heter.

Vi är just ni i skedet att spelaren ska välja ett människofolkslag tillsammans med ett yrke. Hur hade ni löst detta på ett smidigt och enkelt sätt?

Den krångliga vägen är att spelaren väljer:

1. Ett land (T.ex. Felicien)
2. Ett folkslag (T.ex. Kimzon)
3. Ett socialt stånd (t.ex. hantverkare)
4. Ett yrke (t.ex. Skeppsmakare)

Detta skulle således kräva följande

1. Beskrivningar på alla länderna
2. Beskrivningar på alla folkslag
3. Varje folkslag får ha sina egna unika kategorier av sociala stånd
4. Massvis med olika yrken, som ska passa ovanstående.

Efter en snabb fundering tycker man ju att det borde gå smidigare. Att man skulle kunna rama in det enklare. Men hur gör man detta utan att egentligen utelämna något? För det "ska" ju vara en liten skillnad på att spela Kimzon ellen Tolan. Eller Habulon och Höglandsnomad i Barbia.

Jag vill följande:

* Det ska vara små detaljer som utmärker att man spelar ett visst folkslag. (Stadsbor i Barbier klipper håret kort)
* Man ska kunna vara delaktig i de unika yrken och kulturer som Ereb Altor erbjuder. (Gripryttare, Vindviskare, Rhabdo-Rhana)
* Man ska vara medveten om sin plats i det sociala ståndet. (Echter är högre än Penter)

Hjälp!
Tobald Lättfot
Magillersk Fogde
Posts: 234
Joined: 2010-08-24 17:25
Location: Sölvesborg

Post by Tobald Lättfot »

Hejsan Spelknepe,

Jag tycker att ni skall hålla er kvar på den "krångliga" vägen!
Men gör det med sund förnuft.

1. För att kunna välja en nationalitet, behöver spelaren kunna läsa lite om varje nation. Det behöver inte vara romaner av information. 1/3:s A4 får räcka. Har man svårt att komma igång, börja med våra egna länder! Beskriv Sverige, Danmark, Tyskland, Italien, etc
1a. Givetvis skall man ta fram mer detaljerade beskrivningar oxå (det görs ju här!). Men att begära att spelarna skall läsa 10+ sidor om varje land...

2. I landsbeskrivningen skall det stå lite om de olika folkslagen, och deras kultur. Vad karakteriserar en skåning, en norrlänning, en flamländare, en bask etc.

3. Socialt stånd är krångligt, framförallt för att man vill/behöver hitta ett system där olika kulturers sociala stånd kan jämföras, stånden kan rangordnas och gärna passa in i någon sorts stege som används vid framtagning av en rollperson

4. Yrken, detta kan göras hur stort som helst. Vänd på det, vad är det som skiljer ett yrke ifrån ett annat inom samma kategori? Ett sätt kan vara att man skapar "yrkesgrupper", tex Snickare. Sedan lägger man till undergrupper, "Möbelsnickare", "Byggnadssnickare"osv. På så vis kan man alltid skapa yrken som saknas.

4a. Det måste finnas någonting som skiljer yrkena från varandra. En Krigare och Lärd Man, inga problem. Men vad skiljer en Möbelsnickare från en Byggnadssnickare? Kommer man inte på några skillnader bör de båda yrkena slås ihop

Det du vill:

* Se till att det läggs in i Ereb Altor!
* Gärna i ett utskriftsvänligt format
* Det finns många idésprutor här som har tonvis med bra idéer!
Post Reply