För mycket pengar

Skriv om ditt projekt, dela med dig av husregler.
Post Reply
User avatar
skaraborgarn
Barbisk Hövding
Posts: 993
Joined: 2019-05-25 09:34
Location: Skaraborg

För mycket pengar

Post by skaraborgarn »

Var den senare tiden då jag var aktiv i valet och kvalet att minska antal pengar i spelet. Det finns väldigt mycket mynt i omlopp i en värld där det är si och så med ekonomin. Äventyren utspelas i en värld som är fritt inspirerad av medeltiden.
så jag tänkte man dividerar med 10. En lätt häst kostar då 30 och inte 300. Slagsvärdet 50 och inte 500. Stadsvaktens dagslön som betalas ut per månad eller kvartal är inte 3 SM utan 3 KM. Bonden betalar inte 500 i spannmål utan 50 per år till länsherren för att ta några exempel.
Vidare så väger mynt en hel del. 200 mynt är ett BEP.
Snibben
Barbisk Hövding
Posts: 1106
Joined: 2008-01-26 13:27
Location: Uppsala

Re: För mycket pengar

Post by Snibben »

Pengar och priser har diskuterats förr
viewtopic.php?f=6&t=52&hilit=Mynt

I övrigt tycker jag att du slår huvudet på spiken här. Pengar och priser i fantasymiljöer bygger på moderna sådana och inte medeltida.
Om man utgår från att 200 mynt är 1 BEP (3Kg) så väger varje mynt 15 gram dvs motsvarande 1 (medeltida) halvdaler (jag generaliserar och avrundar rakt igenom). En daler motsvarade 1,75 mark, ett viktmått eftersom värdet låg i silvrets renhet och myntets vikt. 1 mark silver var ÅRSLÖNEN för en vanlig bonddräng men då tillkom öl, mat och husrum. Drängen fick själv stå för kläder och kniv men det var inte ovanligt att sådana saker gavs i julgåvor av husbondsfolket.

Guld- och kopparmynt förekommer knappt under medeltiden. Guldmynt är ungefär lika sällsynt som 1000-kronorssedlar var på 1900-talets början. Kopparmynt förekommer mer i slutet av medeltiden när pengar börjar bli vanligare. 1 mark silver motsvarar ungefär 192 mark koppar. Silver och kopparpriser skiftar och fluktuerar dock så exakta siffror är svårt.

Dina priser står väl mot hur medeltida priser såg ut men stadsvaktens lön ser lite låg ut. Städer, då som nu, har högre levnadskostnader. Måste stadsvakten betala för sin egen utrustning. Ingår mat och husrum (och öl) i hans lön? Skall lönen täcka flera personer i ett hushåll? Måste stadsvakten hålla sig med sidosyssla eller är stadsvakteriet en sidosyssla?
User avatar
skaraborgarn
Barbisk Hövding
Posts: 993
Joined: 2019-05-25 09:34
Location: Skaraborg

Re: För mycket pengar

Post by skaraborgarn »

Stadsvakter kan vara lite beroende på Vilken stad det är och olika kan gälla olika städer, kulturer etc.
Är det huvudstaden i imperiet så är det nog elitgardet som sköter vakthållningen och de har nog vapen och rustning som en del lönen.
Är det en liten stad så kanske de som ställer upp får en lön då de arbetar?
En hyfsat stor stad kanske har heltidsvakter och dessa får låna stadens vapen och rustningar. Det kan ligga in stadens intresse att alla försöker ha så lika vapen och rustningar som möjligt.

Men tillbaka till pengarna. Det är lite bökigt då man har dräpt den urgammal draken att forsla hem de där 10 000 275 guldmynten, 870 019 silvermynten och 123 457 kopparmynt.
Post Reply